понеділок, 11 квітня 2011 18:14

Спецтема: Кримінальна справа проти Кучми

Якщо Кучма не повернеться з Москви, то визнає себе винним - експерт

Якщо Кучма не повернеться з Москви, то визнає себе винним - експерт

Якщо Леонід Кучма вирішить не повернутися в Україну після візиту у Москву, то таким чином доведе свою провину у порушеній проти нього кримінальній справі.

Так вважає співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, коментуючи дозвіл Генпрокуратури поїхати екс-президенту в РФ на святкування ювілею польоту Юрія Гагаріна.

"Якщо справа серйозна, то підписка про невиїзд у нас не застосовується – людину відразу ж саджають у СІЗО чи обирають інший запобіжний засіб. Я не кажу, що справа, порушена проти Леоніда Кучми, несерйозна. У даному випадку у Генпрокуратурі, очевидно, вважають колишнього президента поважною особою, якій можна вірити на слово, що вона не втече і не заблокує роботу слідства. Думаю, і сам Кучма чудово це розуміє. Як і Юлія Тимошенко. Вона неодноразово мала нагоду виїхати з України, але не зробила так, бо це було б тільки на радість її політичним опонентам", - сказав Захаров.

За його словами, якщо Кучма таки втече, то його намагатимуться повернути за допомогою Інтерполу.

"Відповідні угоди про екстрадицію у разі затримання із Росією у нас є. Інше питання, чи будуть вони виконуватися. Кримінальна справа проти Ігоря Бакая (колишній керівник "Нафтогазу" і Державного управління справами, - ред.) за розкрадання коштів в особливо великих розмірах проти нього порушена, а чоловік виїхав у Росію і ніхто навіть не думав його видавати. Обвинувачення залишилися в силі. Він досі не може повернутися в Україну, бо буде відразу заарештований", - зазначив правозахисник.

Захаров припустив, що Леонід Данилович лише гіпотетично може піти шляхом Бакая: "Колишній президент запевняє, що його звинувачують безпідставно. Якщо ж він утече, то це якраз свідчитиме проти нього. Значить, підстави кримінально переслідувати його є. Тому він повернеться".

Правозахисник також зауважив, що будь-хто із затриманих, з кого узяли підписку про невиїзд, може просити дозволу виїхати за межі країни. Але чи дозволять, це питання суто на розсуд слідчого.

"Порушувати підписку про невиїзд слідчі не люблять. Рішення про це залежить від тяжкості злочину, за яким обвинувачується затриманий, як він співпрацює зі слідством, як рухається справа. Чіткого критерію, за яким би визначали – можна дозволяти чи ні, – немає. Це може бути навіть банальна зустріч однокласників", - додав Захаров.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Кучма не повернеться з Москви, то визнає себе винним - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі