четвер, 13 червня 2019 09:14

Як у Великій Британії розпочинаються вибори прем'єр-міністра

Як у Великій Британії розпочинаються вибори прем'єр-міністра
Сьогодні 10 людей претендують стати лідерами партії. Фото:gdb.rferl.org

Нового голову консервативної партії, а значить, і прем'єр-міністра Великої Британії обирають у країні.

Новий обранець замінить Терезу Мей, чий термін повноважень як лідера торі закінчився 7 червня, повідомляє ВВС.

13 червня розпочнуться вибори з поступовим вибуванням кандидатів, голосувати на яких будуть тільки торі-парламентарії. 20 червня кандидатів має залишитися двоє. Із них будуть вибирати 160 тис. членів партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тереза Мей пішла у відставку

Консерватори розраховують, що оголосять ім'я нового лідера у 20-х числах липня, тоді ж він займе крісло прем'єра і почне пошуки реалізації Brexit.

Сьогодні 10 людей претендують стати лідерами партії. Вони зібрали на свою підтримку потрібну кількість голосів однопартійців. Єдиний претендент, який виступає проти виходу з ЄС, Сем Джима не зібрав необхідних підписів. Тому, хто б не в'їхав на Даунінг-стріт, 10, він повинен буде продовжити "розлучення" з Брюсселем.

За підрахунками сайту консерваторів Conservative Home, до трійки лідерів передвиборної гонки входять колишній і нинішній глави МЗС Борис Джонсон і Джеремі Хант, а також міністр навколишнього середовища Майкл Гоув. І тільки Джонсон готовий розривати договір із ЄС 31 жовтня без домовленостей.

У жодного з трійки лідерів поки немає підтримки більшості однопартійців. А тут ще й перші скандали почалися. Британська преса підхопила тему, що багато претендентів на управління королівством пробували наркотики. Гоув в одному з інтерв'ю зізнався, що 20 років тому спробував кокаїн. Інший претендент, Рорі Стюарт - що 15 років тому в Ірані курив опіум на весіллі.

В Євросоюзі розглядають можливість відкласти вихід Великої Британії до 2021-го. Серед прихильників перенесення Brexit глава Європейської ради Дональд Туск і генеральний секретар Єврокомісії Мартін Зельмайр.

Зараз ви читаєте новину «Як у Великій Британії розпочинаються вибори прем'єр-міністра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі