вівторок, 20 листопада 2018 09:00

Як у США: експерт пояснив механізм захисту свідків за "законом Окуєвої"

Автор: unn.com.ua
  Закон Аміни Окуєвої стоїть четвертим у порядку денному
Закон Аміни Окуєвої стоїть четвертим у порядку денному

Сьогодні Верховна Рада розгляне у першому читанні законопроект про захист свідків.

В Україні є такий закон, але йому 25 років і він застарів, пояснює експерт програми реформування правоохоронної й судової систем Українського інституту майбутнього Денис Монастирський. Він - один із розробників законопроекту.

Один свідок на рік коштує державному бюджету 1,5 мільйони гривень

"Зараз максимум - це приставляють 1-3 осіб правоохоронців для цілодобового захисту. Їх змінюють інші. Загалом задіяні 5-6 осіб. Їм платять. Один свідок на рік коштує державному бюджету 1,5 мільйони гривень. Ця система не працює. У нас дуже багато людей, які користуються зброєю", - пояснив Монастирський.

Автори називають документ №8457 "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві" законом Аміни Окуєвої. Саме вбивство добровольця стало поштовхом до його розробки. Монастирський переконаний, що цю трагедію, як і вбивство Вороненкова чи замах на Мосійчука, можна було б попередити, якби був ефективний захист.

"Якби Окуєвій дали житло в іншому регіоні, змінили дані, вона б на час пропала. Для депутата така схема не підійшла б. Але журналістам, активістам - так. Людей відслідковують за постійними маршрутами. І навіть якщо з одного району Києва перевезти свідка до іншого, змінити ім'я та роботу - знайти людину майже неможливо", - зазначив експерт.

У США з 1970-го через систему захисту свідків пройшли понад 20 тис. осіб. Жоден не постраждав

"Наприклад, є організована банда, яка працює системно. Хтось один із них може піти на співпрацю за умови, що життю його та його близьких ніщо не буде загрожувати. В іншому випадку ніколи така особа не надасть показів, тим паче, не підтвердить їх у суді. А доказ на суді - це головна ланка слідства.

Чи принципове для наших правоохоронних органів - справа про збитий "Боїнг". Свідки, які бачили "Бук", знаходяться на території ДНР і ЛНР. Вони розуміють рівень небезпеки, який їм загрожує. Думаю, вони б погодилися на будь-яке переселення, аби залишитися живими", - переконаний Монастирський.

Він пояснив, що проектом закону пропонують створити новий орган - Національну службу захисту свідків і потерпілих. Вона має складатися з 300 осіб, які будуть координувати й організовувати операції зі зміни документів, переселення свідків і потерпілих, роботи в СІЗО з особами, які пішли на угоду.

Якщо сьогодні законопроект пройде перше читання, то навесні наступного року він може бути ухвалений

Згідно проекту закону, програма захисту – це комплекс заходів безпеки відповідного ступеню, що застосовуються органом, який забезпечує безпеку, з метою заохочення учасників кримінального провадження та осіб, які надають допомогу в запобіганні та протидії корупції (викривачів), до активної співпраці з правосуддям, спрямованих на захист життя, здоров'я, страхування житла та майна цих осіб, їхніх близьких родичів і членів сімей від протиправних посягань.

Залежно від характеру та природи загроз можуть бути програми захисту першого або другого ступенів. Першу здійснюють СБУ, ДБР, НАБУ, Національна поліція, ДФС, ДКВС, другу - Національна служба захисту свідків і потерпілих.

Захисту підлягають особи, які... мають відповідний процесуальний статус і надають критично важливі показання про відомі їм обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження і розголошення яких може призвести до загрози їхньому життю, здоров'ю, житлу та/або майну. Також до програми захисту залучають членів їхніх сімей.

Другий замах на Аміну Окуєву став фатальним

Автор: facebook.com
 

У жовтні минулого року на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області невідомі обстріляли чеченських добровольців Аміну Окуєву та Адама Осмаєва. Аміна загинула від поранення в голову. Її чоловіка поранило в ногу. За півроку до того їх намагалися розстріляти на столичному Подолі. Окуєва ліквідувала кілера Олександра Вернера.

Російська влада звинувачувала Осмаєва в підготовці замаху на Володимира Путіна. Аміна брала участь у Євромайдані, надавала допомогу потерпілим. Згодом разом із чоловіком воювала на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Як у США: експерт пояснив механізм захисту свідків за "законом Окуєвої"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі