субота, 01 червня 2013 07:15

Як оцінювали "Вставай, Україно!" в Донецьку перехожі та учасники
11

Фото: Фото і відео: Тетяна Заровна

31 травня у Донецьку опозиція не змогла зібрати обіцяне число учасників, акція пройшла за скороченим сценарієм - прискорилася майже втричі. Більша частина з 3 тисяч учасників були не місцевими.

- Донецька влада здулася. Робили заяви гучні: ми їм зараз покажемо, не дамо провести акцію "Вставай, Україно!". І тут, раз - після 18 числа вони зрозуміли, що ми переламали ситуацію і для мене це основний індикатор, - оцінив Арсеній Яценюк після мітингу його результати.

- Дуже хороша атмосфера. Є дрібні інциденти, але це, як кажуть, у кожному місті свій божевільний. Кажу про ті провокації, які влада організовує - їх не було. Влада зробила висновки з 18 травня зі всеукраїнської акції, - сказав Геннадій Москаль.

- Яскраво провели! Відчули підтримку на Донбасі наших ідей. Люди щирі, відкриті. Думаю, саме звідси почнеться революція, яка змете цю владу, - сказав "свободівець" Андрій Іллєнко.

/media/video/500117/2_500117.mp4
- Досить мило, - оцінила захід присутня на ньому журналіст Тетяна Чорновіл.

А ось що розповіла 59-річна Лариса Білоцерківець з Макіївки:

- У 1989 році я брала участь у страйку шахтарів і нам привезли жовто-блакитні прапорці - ми їх тоді боялися брати. Я під час того страйку поклала свій червоний партквиток. Зі сльозами на очах. Тому що комуністи не прийшли. Нас ніхто не підтримав, а шахтарі протестували тому, що були голодні. І тепер я дуже рада, що з'явилася "Свобода" - вони патріоти. На мітингу більше всіх запам'ятався Тягнибок. Сказав: не турбуйтесь, у мене є програми на все! Виступав щиро.

У той же час "регіонали" заявили, що мітинг був нечисленним і провальним. За оцінками міліції, в ньому взяли участь близько тисячі осіб.

- Міліція забезпечила правопорядок, і, незважаючи на нагнітання атмосфери, яке йшло всі ці дні з вуст лідерів опозиції, абсолютно нічого не сталося. Як я розумію, вони цим засмучені і знаходяться в подиві, - зазначив глава Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький.

Секретар Донецької міськради Сергій Богачов під час акції підійшов послухати опозицію до пам'ятника Шевченку. Він рвався виступити, але охоронці не пустили. За словами "регіонала", він не збирався ображати опозицію - наприклад, називати "фашистами", як він робив це на регіональному мітингу в Донецьку 17 травня.

  На фото: секретар Донецької міськради Сергій Богачов. Він "рвався" виступити на мітингу, але його не пустили.
На фото: секретар Донецької міськради Сергій Богачов. Він "рвався" виступити на мітингу, але його не пустили.
- Головна відмінність влади від опозиції в тому, що ми робимо, а вони критикують. Вони тільки обіцяють. Опозиція весь час говорить про тиск на демократію. Однак, незважаючи на моє заздалегідь висловлене прохання, слово мені так і не було надано, - сказав Сергій Богачов.

До і після акції опозиціонери роздавали автографи і позували на фотографіях з усіма охочими.

Під час ходи були поодинокі вкрай негативні відгуки з боку перехожих. А поки біля пам'ятника Шевченку йшов мітинг, один чоловік напав на "свободівця" біля оперного театру. Вирвав у секретаря облорганізації Олексія Погорілого прапор, зламав вудку і став бити нею активіста по обличчю. Після втручання колег постраждалого агресора затримали і передали в руки міліції. "Свободівцю" довелося зняти побої і написати заяву.

/media/video/500117/1_500117.mp4

Зараз ви читаєте новину «Як оцінювали "Вставай, Україно!" в Донецьку перехожі та учасники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1119

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі