вівторок, 08 квітня 2014 14:14

Ахметов торгується з Києвом на темі сепаратизму - політолог

 

Сепаратистські виступи на Сході України показали, що регіональна еліта намагається виторгувати для себе більше преференцій від центральної влади.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політолог Сергій Таран.

Як на сьогодні можна охарактеризувати сепаратизм на Сході? Що саме там відбувається?

- Поки що це виглядає як збільшення ставок на переговорних позиціях між локальною бізнес-елітою і київською владою. Звичайно, при цьому використовується Росія, - її політична підтримка, гроші та окремі громадяни РФ, які влаштовують провокації.
Метою цих перемовин є обмежити вплив Києва на будь-які реформи у цьому регіоні. Це задача номер один для таких людей як Рінат Ахметов. Бо він став мільярдером не через розвиток вільного ринку, а через певні схеми і монополії. Європеїзація України означає створення умов для вільної конкуренції і боротьбу з корупцією. Він розуміє, що пануванню донецького клану може бути покладений край. Відповідно, регіональна еліта намагається виторгувати для себе більше можливостей, можливо навіть через формування федерації.

Яку мету переслідує Росія, дестабілізуючи ситуацію в Україні?

- Росія продовжить нагнітати ситуацію, якщо побачить, що зможе повністю спиратися на регіональні еліти. Згадаємо, що люди Ахметова у Верховній Раді були проти силового варіанту на Майдані. Тоді стало зрозуміло, що Ахметов не хоче бути у Росії. Не хоче сценаріїв, які могли би знизити його капітали до нуля.
Поки що Росія не впевнена, що регіональні еліти будуть виступати за приєднання до неї Сходу України. Не випадково Ахметов має дуже хитру позицію. Каже, що хоче автономізації російської мови, але у той же час вважає Донецьк частиною України.
Треба розуміти, що з другого боку, Росія щодо України не бере до уваги таких людей як Янукович чи Ахметов. Для них важливі такі фактори як доступ їхніх енергоносіїв на світові ринки, ціна на нафту та геополітичний баланс сил.

Які подальші плани Росії щодо Сходу України?

- Буде дестабілізувати ситуацію в Україні. Задача максимум для них - зірвати вибори. І тут тактично інтереси регіональних еліт збігаються з інтересами Росії.

 

Вночі Ахметов виходив до сепаратистів і пропонував виступити переговорником між ними на центральною владою. Про що свідчать такі кроки?

- Саме це і означає, що він - господар. Позиціонує себе як єдина людина, яка може вирішити питання. Усі призначення в області, в тому числі і в силові структури, відбуваються за погодженням із ним. Він дуже швидко може зупинити сепаратистів. Виходить, що в даній ситуації він має перемовини із самим собою.

Що робити українській владі?

- Перше, стимулювати серйозну роботу спецслужб, щоб зупинити провокації. Працювати так, як працюють спецслужби із попередження сепаратизму у будь-якій нормальній країні. Друге, це демонстрація своєї ефективності через дерегуляцію ринку, створення можливостей для розвитку бізнесу. Це буде сигналом для того ж Ахметова, що новий уряд має зовсім інше бачення, як має розвиватися бізнес в Україні. Третє, це інформаційна робота із регіонами, яким треба показати, що сепаратизм на їхній території призведе до їхнього занепаду - абсолютної політичної й економічної деградації. Розказати на прикладі тих же Придністров'я та Абхазії. Четверте, це робота з Ахметовим. Вона може полягати в тому, що йому гарантують право власності, за умови відмови від корупційних схем. Це може бути непублічна робота. Думаю, що вона вже ведеться. І п'яте, це серйозна робота на дипломатичному фронті через посередництво Заходу. Він має пояснити, чому Росії не варто втручатися у цю ситуацію.

 

Вчора Юлія Тимошенко їздила у Донецьк. Чи веде вона якісь переговори із Ахметовим?

- Вона заявила, що із ним не зустрічалася. Та, думаю, будь-який політик, який претендує на президентство, має їхати і пробувати домовлятися з регіональними елітами. Тому такі поїздки - це великий плюс. Це означає, що політичні контакти домінують над силовим протистоянням на вулиці.

Ахметов може підтримати Тимошенко на виборах?

- До другого туру він підтримує Михайла Добкіна. Але він у другий тур точно не пройде. Тому тут можливі варіанти. Про них зараз говорити рано. Є сподівання, що до того часу сепаратизм буде не такий актуальний і домовленості між політиками будуть зовсім іншими.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов торгується з Києвом на темі сепаратизму - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі