пʼятниця, 26 лютого 2021 10:48

Адвокати Стерненка дали поради на завтрашній мітинг під Офісом президента

Громадянам, які в суботу 27 лютого прийдуть о 12:00 під Офіс президента на акцію "Справедливість Стерненку — справедливість усім", дали юридичні поради. Про це повідомила юридична компанія "Міллер", яка представляє інтереси громадського діяча Сергія Стерненка у суді.

 

"Ми підготували для вас поради, які допоможуть залишатися в межах закону.

Що взяти з собою?

Час суперечливий, тому беріть із собою:

- документи, які посвідчують особу - паспорт, водійські права - на період карантину це обов'язково;

- маску;

- теплий чай;

- телефон та дані свого адвоката", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стерненко написав листа з СІЗО

На запитання "Як себе поводити?" юристи відповідають:

"У розмові з поліцейськими не треба переходити на особистості. Більшість із них підтримують заклик суспільства до справедливості.

Якщо ви бачите провокаторів – дійте згідно з ситуацією. Якщо ви не один і можете їх зупинити – зупиняйте та викликайте поліцію. Якщо ви самі – не піддавайтеся на провокацію.

Будьте обачні, оскільки навколо перебуватимуть літні люди, жінки і діти. Допомагайте їм, якщо ви бачите, що вони розгубились чи перебувають у небезпеці.

Що робити, якщо вас затримала поліція?

Затримання має відбуватись на підставі відповідного протоколу. Але на таких заходах протокол складатимуть у відділку поліції. Тому, швидше за все, вас відвезуть у Печерський відділок поліції за адресою вул. Московська, 30.

Вас мають записати в журналі на вході. Потім посадять у кабінет і проситимуть дати пояснення, підписати протокол тощо.

Саме на цьому етапі важливо дотримуватися таких порад:

1. Якщо з вами поводяться ввічливо і ви знаєте, що не винні, треба показати документи що підтверджують вашу особу. Але в жодному разі не віддавати їх у руки співробітнику поліції. В іншому випадку – просіть викликати адвоката.

2. За наявності, викладіть свої зауваження до співробітників поліції в розділі "скарги та зауваження на дії працівників ОВС". Це може стосуватися:

- застосування кайданок чи газу - спецзасоби;

- нецензурної лайки у ваш бік чи інших дій, що принижували вашу гідність;

- застосування фізичної сили;

- недопуску адвоката.

3. Вам можуть надати бланк для письмових пояснень. Викладіть там детально свою версію подій. Якщо не впевнені, чи правомірними були ваші дії, – телефонуйте адвокату. Після написання закресліть вільне місце на бланку та сфотографуйте все, що ви написали.

4. Не реагуйте агресивно на закиди поліцейських, які можливі під час складання протоколу. Для вас головне – не нашкодити собі, а не виграти у словесній перепалці.

За участь у мирних зібраннях кримінальної чи адміністративної відповідальності не передбачено. За використання плакатів чи фаєрів також. Проте пам'ятайте, що навколо є інші люди, вони не повинні відчувати загрозу від вас.

Суспільство вимагає справедливості, а не насильства. Пам'ятайте про це", - пишуть юристи.

23 лютого громадського діяча Сергія Стерненка засудили до 7 років і 3 місяців в'язниці з конфіскацією половини майна. Рішення виніс Приморськй райсуд міста Одеси.

Увечері того ж дня під Офісом президента відбулася акція протесту, у якій взяли участь кілька тисяч громадян.

Зараз ви читаєте новину «Адвокати Стерненка дали поради на завтрашній мітинг під Офісом президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі