Ексклюзиви
пʼятниця, 12 вересня 2008 08:17

Яценюк знає, як розв"язати "політичну ситуацію"

Яценюк знає, як розв"язати "політичну ситуацію"
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк не вважає кризою ситуацію в парламенті, те, що відбувається, "політичною ситуацією".

Про це Яценюк заявив під час загальних зборів Європейської бізнес-асоціації в четвер у Києві.

На його думку, існує три виходи з цієї ситуації. Зокрема, це "так звана стара - нова коаліція".

"Дуже складно сьогодні відформатувати діючу коаліцію в ефективний механізм роботи українського парламенту. Шанси ще залишаються, але ці шанси дуже маленькі", - відзначив спікер.

При цьому Яценюк не виключив, що навіть у випадку оголошення про розпад коаліції, залишається ще 30 днів для поновлення діяльності коаліції демократичних сил.

Крім того, він не виключив варіант створення коаліції БЮТ і Партії регіонів. "Такий варіант існує і це залежить від політичних лідерів, наскільки вони відповідальні при формуванні такої коаліції", - сказав спікер.

У той же час Яценюк сумнівається, що українське суспільство сприйме таке об"єднання.

Третім варіантом Яценюк не виключає проведення позачергових парламентських виборів. При цьому він навів приклад досвіду Австрії, де відбулася ситуація, аналогічна українській.

Якщо хтось думає, що можна поділити країну на двох, то він глибоко помиляється

При всіх трьох варіантах Яценюк бачить такі ризики, як, зокрема, підвищення прохідного бар"єра на виборах до Верховної Ради до 10%. За його словами, це може означати введення заборонного бар"єра для інших політичних сил, крім "політичних монстрів".

Крім того, ще одним застереженням він вважає конституційний процес, що може початися в парламенті. "Конституцію не можна змінювати під ситуацію, Конституцію не можна змінювати під політиків і її не можна змінювати під їхні політичні симпатії", - відзначив спікер.

"Якщо хтось думає, що можна поділити країну на двох, то він глибоко помиляється... ніхто не дасть можливості сьогодні поставити демократію під загрозу. Я хотів ще раз підкреслити, що при такому форматуванні і при такому порядку денному, що сьогодні є у Верховній Раді - це ніщо інше, як загроза демократії", - додав Яценюк.

Яценюк також розділяє позицію депутата Святослава Вакарчука, який заявив про намір скласти депутатські повноваження.

"Я сьогодні розмовляв з ним. По-перше, я його дуже поважаю як людину, як надзвичайно талановиту людину. По-друге, я йому відверто сказав, що я розділяю його позицію", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Зараз ви читаєте новину «Яценюк знає, як розв"язати "політичну ситуацію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути