четвер, 28 квітня 2011 10:47

Яценюк запропонував розкрити народу майбутніх обранців

Яценюк запропонував розкрити народу майбутніх обранців

Народний депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк запропонував проводити вибори-2012 за відкритими списками і запровадити механізм відкликання депутатів.

Як повідомила прес-служба партії "Фронт змін", Яценюк вніс до Верховної Ради проект закону №8448, який передбачає внесення змін до виборчого законодавства для забезпечення публічності та прозорості процесу виборів до парламенту в 2012 році.

Політик вважає, що нинішній закон не забезпечує принципу відкритості та публічності виборчого процесу, тобто не гарантує здійснення виборцем свідомого вибору.

Для публічності та прозорості виборів Яценюк пропонує закріпити в нинішньому законі положення, згідно з яким усі кандидати в депутати, висунуті партією або блоком та включені до виборчого списку, мають закріплюватися за конкретним територіальним виборчим округом.

Крім того, лідер "Фронту змін" вимагає оприлюднювати повну інформацію про кожного кандидата в депутати, включеного до виборчого списку. Для цього список кандидатів у депутати партії чи блоку з фотографією та автобіографією кожного кандидата в депутати, включеного до списку, разом із рішенням про їх реєстрацію оприлюднюється Центральною виборчою комісією в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр".

Разом із цим, за пропозицією нардепа, підлягають обов'язковому оприлюдненню декларація про доходи кандидата в депутати та членів його сім'ї, інформація про те, власником яких компаній є кандидат та члени його сім'ї, чи притягувався кандидат до кримінальної та адміністративної відповідальності, а також про те, членом яких партій був кандидат протягом десяти останніх років.

Арсеній Яценюк пропонує також закріпити в законі можливість відкликання виборцем народного депутата шляхом ініціювання проведення місцевого референдуму про недовіру йому. Референдум може проводитися на вимогу однієї десятої частини виборців округу, за яким був обраний депутат. У разі висловлення недовіри Центральна виборча комісія має протягом 30 днів з моменту проведення місцевого референдуму прийняти рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк запропонував розкрити народу майбутніх обранців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі