понеділок, 10 грудня 2007 11:38

Яценюк спростить процедуру імпічмента президента

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на виконання рішення Конституційного суду підпише два закони, ухвалені Радою в 2006 році, але не вступили в силу.

Перший закон спростить процедуру імпічменту президента, другий – розширить перелік пільг народних депутатів, повідомляє Комерсант-Україна.

Яценюк на своїй першій прес-конференції в посаді спікера в п"ятницю пообіцяв виконати рішення Конституційного суду – підписати закони про тимчасові слідчі комісії (ВСК) Верховної Ради і про внесення змін у закон про статус народного депутата.

"Я ознайомлюся з рішенням Конституційного суду, і якщо там буде чітко написано – доручити голові Верховної Ради VI скликання підписати закони,– то підпишу",– заявив Яценюк.

Як відомо, закон про слідчі комісії був повторно прийнятий 319 голосами народних депутатів 16 березня 2006 року, а 4 квітня того ж року 307 депутатів, переборовши вето президента, внесли зміни в закон "Про статус народного депутата".

У встановлені Конституцією десять днів президент документи не підписав. Не зробили цього і колишніх спікерів Володимир Литвин і Олександр Мороз, нагадує видання.

9 жовтня 2007 року КС ухвалив, що у відповідності зі ст. 94 Конституції "чинний глава парламенту невідкладно офіційно оприлюднює і публікує закон, прийнятий не менш ніж 300 депутатами Верховної ради під час повторного розгляду і не підписаний президентом протягом десяти днів, якщо попередній голова Верховної Ради цього не зробив".

Як відзначає видання, виконавши рішення КС, Яценюк спростить процедуру імпічменту президента, а також порушить головну передвиборчу обіцянку блоку НУНС – про скасування пільг народних депутатів.

Після вступу в силу нової редакції закону про статус народних депутатів перелік пільг парламентаріїв розшириться.

Зокрема, екс-народні депутати одержать право на матеріальну допомогу в розмірі 50% заробітної плати з урахуванням усіх доплат і надбавок, які одержують чинні парламентарі, аж до досягнення пенсійного віку. Зараз зарплата депутатів складає близько 18 тис. грн на місяць.

Таким чином, відповідно до позиції президента, висловленої ним у зауваженнях до закону, "навіть при звільненні колишніх депутатів з роботи за власним бажанням вони будуть мати право на значні привілеї, що не будуть стимулювати їх до пошуку роботи".

За матеріалами: Українська правда, 

Зараз ви читаєте новину «Яценюк спростить процедуру імпічмента президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі