субота, 03 листопада 2007 10:21

Яценюк попросив Черномирдіна помовчати

Міністерство закордонних справ України заявляє, що "оціночні" висловлювання посла Росії Віктора Черномирдіна щодо Голодомору і воїнів УПА не відповідають принципам дипломатії.

Так МЗС прореагувало на інтерв"ю Черномирдіна газеті "Время новостей" від 2 листопада 2007 року.

"МЗС України звертає увагу, що надання експертних оцінок з питань минулого країни та її внутрішньополітичного життя не відповідає усталеній дипломатичній практиці", - говориться в коментарі прес-служби МЗС.

"Хотіли б відзначити, що українські політичні і наукові еліти, як і громадськість, здатні самостійно і без додаткових коментарів, заснованих на ідеологічних і стереотипних принципах, кваліфікувати історико-суспільні явища в житті свого народу", - відзначає прес-служба міністерства.

МЗС України закликає утримуватися від висловлювань і дій, що можуть мати негативний вплив на розвиток добросусідських відносин України з Росією.

Черномирдін, відповідаючи на питання журналіста газети "Время новостей" про можливе офіційне визнання воїнів УПА в Україні, сказав: "Рішення, що прийнято на Нюрнберзькому процесі, терміну давнини не має".

"Ці люди навіки прокляті за те, що вони робили під час Великої Вітчизняної війни. Яка потреба зводити їх у ранг учасників війни?", - обурився Черномирдін.

"Сьогодні ще живі люди, чиїх дітей УПА кидала в колодязі, чиїх родичів розстрілювала цілими поселеннями. Я як людина ніколи не зможу зрозуміти, як їх можна прирівняти до учасників війни", - сказав посол.

Говорячи про можливе підписання президентом України указу, відповідно до якого за заперечення Голодомору 1932-33 років буде передбачена кримінальна й адміністративна відповідальність, Черномирдін сказав: "Я цього теж не розумію. Якщо притягувати когось до кримінальної відповідальності за розмови, то так можна далеко зайти".

Зараз ви читаєте новину «Яценюк попросив Черномирдіна помовчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі