пʼятниця, 11 квітня 2014 12:40

Яценюк і східна еліта поговорили про референдум

Яценюк і східна еліта поговорили про референдум
Фото: nbnews.com.ua

Прем'єр -міністр Арсеній Яценюк пообіцяв ліквідувати губернаторство і передати управління на місцях виконкомам.

Про це він сказав сьогодні в Донецьку під час зустрічі з лідерами східних областей, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Прем'єр заявив, що приїхав до Донецька для врегулювання ситуації на сході країни і готовий до діалогу з представниками цього регіону.

Він також пообіцяв не скасовувати закон про основи державної мовної політики, прийнятий парламентом 3 липня 2012 року.

"Цей закон діє , - сказав він. - Адже треба зберегти мир, спокій і цілісність держави".

У свою чергу регіональні лідери виступили за проведення місцевих референдумів.

"Щоб заспокоїти населення і не було бойкоту виборів потрібно провести опитування або референдум щодо змін до Конституції. Щоб ми не повторили біду по Криму і не втратили інші регіони", - заявив мер Донецька Олександр Левченко.

Він зазначив, що через погіршення відносин з Росією в області закриваються підприємства і зростає рівень безробіття.

Мер Луганська Сергій Кравченко попросив не робити силового звільнення будівлі СБУ в місті і також виступив за проведення місцевого референдуму, на якому зокрема просить розглянути питання про надання російській статусу державної. Він назвав становище в регіоні катастрофічним.

Геннадій Кернес почав свій виступ з того, що серед присутніх немає сепаратистів. Потім висловив своє обурення в бік Авакова, який пише про це у фейсбуці і також підтримав ідею про проведення рефендуму.

"Чому відключили російські канали? Сьогодні українські канали показують, хто не скаче, той москаль. А завтра - хто не скаче, той жиденя. Такий сюжет нас не може об'єднати", - заявив Кернес.

Донецький олігарх Рінат Ахметов пішов від теми референдуму. Зате розповів про розмову з протестуючими: "Я сказав їм:"Якщо ви за сильний процвітаючий регіон - я з вами. Якщо ви за право говорити російською мовою - я з вами. Але Донецьк для мене - це частина України".

У свою чергу Яценюк сказав, що закон про місцевий референдум має бути прийнятий в парламенті. Але при цьому місцевий референдум повинен розглядати питання своєї компетенції.

"Проект нової Конституції ми можемо направити до Венеціанської комісії", - зазначив прем'єр.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк і східна еліта поговорили про референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі