середа, 26 грудня 2012 11:34

Або Королевська знає щось про долю Азарова, або її призначення має принизити його як прем'єра

Або Королевська знає щось про долю Азарова, або її призначення має принизити його як прем'єра
Віктор Небоженко: Не для того Тігіпко люто боровся з головою Пенсійного фонду, щоб зараз опинитися у Верховній Раді, і урочисто заявляти, що він буде битися з націоналістами. Фото: liga.net

Призначення Наталії Королевської на посаду міністра соціальної політики - це класичний олігархічний спосіб просування своїх людей, і не що інше, як образа для прем'єр-міністра Миколи Азарова, але буквально через місяць всім буде зрозуміло наскільки ефективним лідером в цій сфері стане Королевська.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Віктор Небоженко.

Азаров похвалився досягненнями в гендерній політиці. Чи пов'язане із цим призначення Королевської на посаду міністра соцполітики, чи є інші причини?

- Це класичний олігархічний спосіб просування своїх людей. Багато років тому Валерій Хорошковський пограв кампанію з програмою команди озимого покоління, і теж була така сенсація, а потім став заступником голови Адміністрації Президента. Я тут розумію Ахметова, який вперто наполягає на тому, щоб його люди залишалися на поверхні політики. Треба подивитися, може вона і буде не поганим міністром.

Важливо виділити три головних аспекти. Перше - це бажання інвесторів Королевської, щоб вона залишилася в політиці. І вони цього домоглися, тобто їй тоді треба було піти або міністром, або послом, або до Адміністрації Президента. Друге - Ахметов "видавив" Тігіпка. Донецькі домоглися головного - вони "висмикнули" його з цього солодкого місця. Третє, і найголовніше, що лежить на поверхні, це майбутнє участь Королевської в якості спаринг-партнера Тимошенко, яка вийде до 2015 року, і буде брати участь у президентській кампанії.

Як можна пояснити призначення Королевської, яка під час передвиборної гонки заявляла про необхідність імпічменту Януковичу і критикувала діяльність уряду Азарова?

- Абсолютно вірно. Імпічмент - це таке..це така фігура мови, адже близько ста народних депутатів яро критикували владу, але це не завадило їм зараз увійти до складу комітетів в парламенті.

Інша справа, що вона особисто критикувала сьогоднішнього прем'єр-міністра. Це говорить тільки про те, що або вона знає про долю прем'єр-міністра Азарова, або її призначення повинне принизити його як прем'єр-міністра. Я боюся, що її призначення ніяк не узгоджене з Азаровим, втім, як і всі інші кандидатури.

Чи була інша кандидатура на посаду міністра соціальної політики, окрім Сергія Тігіпка, який був попередником Королевської?

- Звичайно, Тігіпко. Крім нього, не знаю, яка б ще могла бути кандидатура. Це дуже важкий напрямок, тому що грошей немає в країні, і потрібно робити Пенсійну реформу, а для цього потрібна підтримка Кабінету Міністрів. Природно, що ніяк Азаров її підтримувати не буде, підкреслюю, що призначення Королевської - це не що інше, як образа для прем'єр-міністра Азарова, тому їй там доведеться досить туго, і невідомо, як вона там буде справлятися.

Яким повинен бути міністр соціальної політики і наскільки підходить під ці критерії Королевська?

- Він повинен бути "соціальником", лівих поглядів. Це має бути людина, який не боялась би захищати різні верстви населення перед президентом. Це робота для людини, яка любить народ, а не просто прийшла на роботу. Чи відповідає цьому критерію Королевська? Не знаю. Я бачив її в публічній роботі, а зараз я хочу подивитися, як вона буде виконувати обов'язки міністра соціальної політики. Через кілька тижнів стане зрозуміло, хто на що здатний. Чи здатний Кожара бути міністром закордонних справ, чи лише розповідати анекдоти. Ви питаєте про міністра соціальної політики та праці, а я в жаху від міністра оборони, який ніколи в житті не підозрював, що він ним стане. А це вже просто небезпечно.

Чи покращиться ситуація в цій галузі? Як Ви оцінюєте ефективність її роботи на цій посаді?

- Якщо вона не буде сидіти, склавши руки, а почне працювати з фракціями, з профспілками і так далі, оскільки це буде величезний шматок роботи, то все можливо. Тігіпку не вдалося показати себе, як справжнього "соціальника", він робив усе через силу, тепер подивимося, наскільки впишеться в цю роль Королевська.

Думаю, що Тігіпко не хотів йти, він не для того люто боровся з головою Пенсійного фонду, щоб зараз опинитися у Верховній Раді, і урочисто заявляти, що він буде битися з націоналістами.

Чому соціальною політикою займаються мільйонери і мільярдери? Чи здатні вони зрозуміти проблеми малозабезпеченого населення?

- Тому що там Пенсійний фонд, там соціальні фонди, а під час кризи будь-який мільярдер повинен бути поряд з державною скарбницею. Вони ж інакше не вміють піднімати, розвивати власний бізнес, лише перебуваючи поруч. У цьому плані іншим дуже складно. Чи зможуть вони зрозуміти, не знаю, давайте подивимося буквально перші дні роботи, тієї ж Королевської, як вона буде взаємодіяти з відповідними комітетами Верховної Ради і так далі. Буквально через місяць ми побачимо, хто, як працює.

Зараз ви читаєте новину «Або Королевська знає щось про долю Азарова, або її призначення має принизити його як прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі