неділя, 22 листопада 2020 21:04

Аби не львівський "Лукашенко" чи "витримане вино" - як голосували містяни і кандидати в другому турі
24

У другому турі львів'яни обирають між чинним мером і 50-річнийм кандидатом від "Європейської Солідарності" Олегом Синюткою
Фото: Валерій Шмаков
У другому турі львів'яни обирають між чинним мером і 50-річнийм кандидатом від "Європейської Солідарності" Олегом Синюткою
У другому турі львів'яни обирають між чинним мером і 50-річнийм кандидатом від "Європейської Солідарності" Олегом Синюткою
У другому турі львів'яни обирають між чинним мером і 50-річнийм кандидатом від "Європейської Солідарності" Олегом Синюткою
Андрій Садовий з дружиною йдуть голосувати

- Паспорт на місці, - ще здалеку гукає до журналістів і показує документ чинний мер Львова Андрій Садовий, 52 роки. Йде подвір'ям на виборчу дільницю школи "Лідер", що неподалік центру міста під руку з дружиною Катериною. Поряд – теща Марія Михайлівна. (На перший тур виборів приходив із закордонним, бо не знайшов вдома українського. Потім, повідомляв. Паспорт знайшла теща. Проголосував з другого разу). Піднімаються сходами. Дружина підтримує зелене картате довге пальто. Від міського голови на кілька метрів чути запах солодких парфумів. На дільниці в цей час п'ятеро виборців. Усі – старшого віку.

У другому турі львів'яни обирають між чинним мером і 50-річнийм кандидатом від "Європейської Солідарності" Олегом Синюткою. У першому турі результати розподілилися 39,96% (90 812 виборців) і 31,03 %(70 504 виборців) відповідно.
За три хвилини Садовий з дружиною виходить на вулицю.

Краще пити витримане вино, від нього хоч голова на ранок не болить

- З першого разу проголосували за добрі зміни, все чітко і буде гаразд, - говорить до журналістів. Його просять зняти маску. Радиться з помічницею і знімає.
Маємо явку на 2 відсотки меншу, від тої, яка була в першому турі. Є тривожні сигнали з Личаківського району, особливо в Винниках, громадяни знаходять невідомих прописаних своїх домівках. Поліція тим займається. А на деяких дільницях виявили вже підписані протоколи головою та секретарем. Треба мати повагу до рішення львів'ян. Нікому б не рекомендував щось мутити. Маємо на всіх дільницях спостерігачів. Моніторимо результати на 100 відсотків. Знаєте, можна за ті самі гроші, купити молоде вино і хороше витримане. Краще пити витримане вино, від нього хоч голова на ранок не болить.
Ця кампанія була непростою і найдовшою, почалася ще в березні. Хотів тоді в Моршин на пару днів поїхати відпочити, але не вийшло. Прийшли вибори у жовтні, а ще й другий тур через місяць. Я підтримувала, - доповнює чоловіка Катерина Кіт-Садова. – За цей час утвердилась як львів'янка і громадянка. Мушу так само докладатися, щоб добрі люди бачили світло.

Автор: Валерій Шмаков
  Андрій Садовий з дружиною йдуть голосувати
Андрій Садовий з дружиною йдуть голосувати

- Кожен ранок починаю з моніторингу ситуації з ковідом. Резерв ліжок треба буде збільшувати, - відповідає Андрій Іванович на питання про свої перші кроки у разі наступної каденції.
- Може сьогодні вам снилися віщі сни про перемогу?, - запитую.
- Маю таку радість міцно спати. Але нині, як прийшли рано з церкви, побачив цвіт в нас на сливовому дереві. Катя показує, а я такий радий. Ми вже хотіли її викорчовувати, - Садовий усміхається і дякує присутнім, поспішає до сріблястого Volkswagen Minivan.

Із дільниці виходить вагітна львів'янка Христина, 35 років. На сходах поправляє шапки і застібає куртки синам-дошкільнятам Іллі й Хомі.
- Шкода, що помічаємо тільки негатив. Але позитивного явно більше. Я голосувала за Садового, але був би третій кандидат, кращий за обох, то обрала б його. Синютка не подобається агресивною агітацією і як напористо себе на дебатах вів. Садовий більш представітєльний, менше такого типового чиновника з себе показує, а поводиться і розмовляє більш по-європейськи. Найперше, що мав би зробити наступний мер – владнати з транспортом, щоб заторів не було. Я мало ним користуюся в декреті, але як знову вийду на роботу редактором у видавництві, то хочеться швидко їздити трамваями.

25-річний Олег Колодницький розмовляє на подвір'ї школи по кнопковому телефону. В цей час йому безперервно дзвонять на IPnone. Після розмови розповідає про свій вибір.
- Голосував за Синютку. Той хоча б пропонував реальні кроки, як підтримати підприємців – скликати надзвичайну комісію міста, щоб вирішила як поводитися з цим карантином. Садовий оголосив вихідні робочими. Ресторани в центрі гудуть на повну, до них з міськради юристи виїжджають на підтримку, як приходить поліція. А я працюю на критому ринку. Продаю запчастини на телефони. І нас власник закрив. Сказав, як вийдемо, то штраф платитимуть самі підприємці. Видно, не дружить з ним Садовий, як з іншими. Що ж то за робочі дні такі тільки для обраних? Я не зможу заробити, щоб сім'ю повести в той ресторан.

Автор: Валерій Шмаков
  "Шкода, що помічаємо тільки негатив. Але позитивного явно більше. Я голосувала за Садового", - каже Христина, 35 років
"Шкода, що помічаємо тільки негатив. Але позитивного явно більше. Я голосувала за Садового", - каже Христина, 35 років

***
Дільницю в самому центрі на площі Митній, що в Поліграфічному коледжі, облаштували у довгому і вузькому вестибюлі.
- Від стола і до кабінки має бути не менше півтора метра – тут більше. І окремо є кабінка для людей з ознаками грві, - пояснює голова ДВК 43-річна Галина Барда. – Явка низька. З 1670 виборців на 14 годину прийшли 342 виборці. Більшість – пенсіонери. В першому турі на сотню більше прийшло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У місті одна проблема - коронавірус. Ситуація доходить до абсурду" - як Черкаси обирали нового мера

- Тут порушили моє право на вибори. 20 сантиметрів до іншої людини за шторкою, - вигукує чоловік років 50-ти на виході з дільниці. Але уточнює, що таки проголосував.

З 14 до 16 год явка тут дійсно низька – одна людина виходить з дільниці раз в 5 хвилин. Лише кожен п'ятий – не пенсійного віку.

– А що, тут має голосувати один з кандидатів, - запитує біля входу поліцейський з дільниці і запалює цигарку. Не називається. - Не знав, що хтось має бути. Я не живу у Львові, то не голосую нині. Цікаво спостерігати за процесом зовні і на вулиці. Он бачите, там чувак в капюшоні ходить, - показує на чоловіка позаду фонтану на площі. – То зі Старгорода (двоповерховий ресторан-пивоварня на 400 осіб, що працює також в режимі нічного клубу) на шухері стоїть. В них там двіж-Паріж всередині, але пильнують чи не поліція не наближається.

Автор: Валерій Шмаков
  Олег Синютка з дружиною голосують на виборах
Олег Синютка з дружиною голосують на виборах

О 15.00 до дільниці підходить кандидат у мери 50-річний Олег Синютка з дружиною Наталією. Вона у масці з написом "Save Фоп". Він дістає з кишені звичайну медичну маску вже у дверях, - в нас одна на двох, - жартує. З чоловіком, який міряє температуру на дільниці та поліцейськими вітається кулаком. Прямує по бюлетень у натовпі журналістів.

- Шо за шолох? Шо за шолох? Де карантинні норми? Шо вони всі поставали? Я не маю чекати, - кричить на всю дільницю старша жінка у в'язаній шапці і кросівках. Їй тихо пояснюють ситуацію члени дільниці. Та замовкає лише коли кандидат виходить на вулицю.
- - Шо за шолох? – усміхається Олег Михайлович до журналістів, які його обступили для брифінгу.
- За кого голосували? - питає один з львівський операторів.
- Голосували за зміни в місті. Переконаний, що з понеділка воно вже буде зовсім новим. Щоби львів'яни тут були впевнені в завтрашньому дні, а місто залишилось стержнем українства, - відповідає Олег Синютка.
- Обіцяв на 150 зустрічах у дворах, що першим моїм кроком буде розпорядження про створення нового генплану розвитку міста. Будемо вести також свій рахунок виборів, щоб волевиявлення не було сфальшованим. Порушень ще не фіксували.
- Найбільша моя підтримка – від родини, діток, - відповідає на наступне питання.. Дружина Наталія в цей час показує пальцем на себе. – Також дякую п'ятому президенту України Петру Порошенку і команді "Європейської солідарності". Бачу віру багатьох львів'ян незалежно від партійної приналежності в те, що можемо перемогти, - поправляє шарф бордового кольору.

- А як конкретно підтримували чоловіка? – цікавимось у дружини.
- Я не буду розказувати, - усміхається та. Потирає руки, щоб зігрітися.

- Чому так пізно зібрались голосувати?
- У першій половині дня були в церкві. Мали запрошення на десятиліття храму від отців, то разом молились за Львів. Я повен сил та енергії змінювати місто.

Автор: Валерій Шмаков
  "Пан Синютка не є набагато ліпший від Садового. Та й Садовий – не Лукашенко. Треба змінювати час від часу", - каже 54-річний Василь Василів
"Пан Синютка не є набагато ліпший від Садового. Та й Садовий – не Лукашенко. Треба змінювати час від часу", - каже 54-річний Василь Василів

- У мене критерії вибору мера чисто політичні, бо сама зміна влади у місті нічо не означає. Система побудована дуже вертикально, - розповідає підприємець Василь Василів, 54 роки. Працює за кордоном.
- Пан Синютка не є набагато ліпший від Садового. А я не гірший від них обох, але мене нині не обирають. Голосував в першому турі за "Європейську Солідарність". Вважаю, ця проукраїнська партія має завойовувати владу по цілій Україні. Та й Садовий – не Лукашенко. Треба змінювати час від часу. Синютка як прийде, то змушений буде щось зробити.
Завдання для нового мера – паркінги. Можна кілька підземних – на місці автобази, на одній з площ. Театр Заньковецької стоїть смердючий і непомальований в центрі міста навпроти Оперного, а базар "Добробут" біля нього, то такий гадючник. Його знести треба і буде свято для центра.

Автор: Валерій Шмаков
  "Перші роки Садовий дійсно багато зробив, а останні – хотілося більшого", - каже 42-річна Олена Плукар
"Перші роки Садовий дійсно багато зробив, а останні – хотілося більшого", - каже 42-річна Олена Плукар

- Перші роки Садовий дійсно багато зробив, а останні – хотілося більшого. В наступній каденції мав би вирішити з новобудами, які будують хаотично і руйнується вигляд міста, - говорить 42-річна Олена Плукар, Працює лікарем УЗД в обласній лікарні швидкої допомоги. – Але підтримка місцевої влади відчувається в лікарні – роблять ремонти, купують обладнання, ліки.

- Садовий як Садовий…хай би був, якби не Грибовичі, що були під його керівництвом. В мене там друг загинув. Ніхто не покараний. Сміттєпереробного заводу так і не побудували, - каже чоловік років 40, що стоїть поряд і чує розмову з лікаркою. Після цього різко йде. Не називається.

У неділю, 22 листопада, о 20.00 в Україні завершився другий тур місцевих виборів-2020 на декількох містах. На повторному голосуванні в місті Львові, за даними екзит-полів, переміг Андрій Садовий. Про результати опитування на виході з виборчих дільниць станом на 19.00 повідомили в ефірі агенства zaxid.net.

Зараз ви читаєте новину «Аби не львівський "Лукашенко" чи "витримане вино" - як голосували містяни і кандидати в другому турі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі