пʼятниця, 16 березня 2007 11:51

700 тисяч поляків зобов"язані пройти чистилище люстрації

700 тисяч поляків - викладачі, журналісти, юристи, дипломати і представники деяких інших професій - повинні письмово повідомити, чи мали вони зв"язки з комуністичними спецслужбами в радянській Польщі. Таке вимога нового закону, затвердженого минулого року офіційною Варшавою. До останнього часу претендентам на деякі державні пости достатньо було усно заявити про свої зв"язки (або відсутності таких) із спецслужбами.

Новий закон - остання ініціатива братів Качинськіх з викорінення комуністичного минулого країни, яка з 2004 року є членом ЄС.

Закон не передбачає формальних санкцій за визнання співпраці зі спецслужбами. Проте після обнародування цього факту біографії у відставку подав виконуючий обов"язки архієпископа Польщі Станіслав Велгус.

Значна частина польської інтелігенції з цим не згодна, апелюючи до презумпції невинності: права людини не обумовлювати себе. Критики закону також вказують на масштаби роботи з організації заповнення анкет та їх перевірці.

Анкети, які заповнять люди, стікатимуться в Інститут національної пам"яті, якому доручено перевірити справедливість кожної заяви через відповідність картотекам спецслужб і архівам. Відносно заявників, що написали в анкеті неправду, влада обіцяє застосовувати санкції - аж до усунення від професійної діяльності на 10 років, повідомляє сайт EuroNews.

Зараз ви читаєте новину «700 тисяч поляків зобов"язані пройти чистилище люстрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі