пʼятниця, 18 січня 2008 10:46

4 мільярди доларів може отримати Гайдук за свою частку в "ІСД"

Частка Віталія Гайдука, який претендує на посаду віце-прем"єр-міністра України, в корпорації "ІСД" оцінюється в чотири мільярди доларів, пише газета "Дело".

Аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Андрій Герус оцінює ринкову вартість "ІСД" приблизно у 8 мільярдів доларів. Якщо Віталієві Гайдуку вдасться продати свої активи за ринковою ціною, він заробить половину суми. Щоравда, минулого року американський журнал Forbes оцінив активи співзасновника "ІСД" "усього" в 2 мільярди доларів.

Віце-президент "ІСД" Олександр Піліпенко розповів виданню, що частку Віталія Гайдука (49,9%) викуплять інші співвласники "ІСД". Таким чином, головними претендентами на половину активів корпорації стають голова ради директорів "ІСД" Сергій Тарута і генеральний директор Олег Мкртчян. Перший має однакову частку з Гайдуком, другий - лише невеличку частину акцій.

За словами близького до Гайдука екс-голови Міністерства палива і енергетики Сергія Єрмілова, за подібних обставин партнери в бізнесі, як правило, розподіляють активи порівну. "Якщо у них (Тарути і Мкртчяна) знайдуться гроші, вони викуплять частку Гайдука", - вважає він. На його думку, якщо операції надали розголосу, швидше за все, це питання вже вирішене.

Щоб знайти необхідні для купівлі кошти, партнери Віталія Гайдука, швидше за все, розтягнуть операцію в часі. "Гайдук може передати свої права (на управління) зараз, а розрахунки будуть проведені пізніше", - вважає генеральний директор керуючої компанії "Інеко-Інвест" Олег Морква. Таким чином, його партнерам не доведеться вдаватися до запозичення коштів.

Експерти вважають, що виручені за частку "ІСД" гроші логічніше вкласти в цінні папери. Передавши свій капітал в управління певних структур, Гайдук перестане бути бізнесменом.

"Не виключаю, що він може створити свій фонд за прикладом Ріната Ахметова (влітку минулого року цей донецький бізнесмен заснував фонд "Ефективне управління", який сфокусован на проектах і програмах, направлених на довгостроковий розвиток України), який вестиме публічну діяльність", - говорить Морква.

Верховна Рада розгляне кандидатуру Віталія Гайдука на посаду віце-прем"єр-міністра наступного тижня. Напередодні його партнер по бізнесу Сергій Тарута в інтерв"ю підконтрольному виданню "Економічні вісті" заявив, що Гайдук має намір продати свою частину активів корпорації "Індустріальний союз Донбасу" ("ІСД"). "Йдеться про повний вихід із справи", - уточнив віце-президент "ІСД" Олександр Піліпенко, пише газета "Дело".

Зараз ви читаєте новину «4 мільярди доларів може отримати Гайдук за свою частку в "ІСД"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі