середа, 20 серпня 2008 10:24

315 мільйонів гривень виділить Ахметов на боротьбу з раком в Україні

315 мільйонів гривень виділить Ахметов на боротьбу з раком в Україні
"Щоб врятувати людей від раку, насамперед треба створити могутній діагностичний потенціал і сучасний лікувальний комплекс для своєчасного виявлення і лікування онкозахворювань", запевняє президент добродійного фонду "Розвиток України".

165 мільйонів піде безпосередньо на сучасну клініку, яку створять на базі обласного протипухлинного центру. Раніше добродійний фонд мав намір виділити на клініку 50 мільйонів гривень.

Але, за словами президента фонду, як виявилось, цієї суми дуже мало для закупівлі необхідного сучасного устаткування і повноцінного лікування онкохворих. Рінат Ахметов зробив запит в центр, щоб дізнатися, що треба зробити, щоб клініка відповідала європейському рівню.

Медики передали олігарху список з сорока проблем і оцінили їх ліквідацію в додаткових 115 мільйонів, так що сума збільшилася більш ніж вдвічі. Під час візиту в центр Рінат Ахметов пообіцяв, що необхідні кошти перерахує вже найближчим часом.

Держава на всю онкологію в Україні виділяє 280 мільйонів гривень

Останні 50 мільйонів гривень найбагатша людина країни збирається витратити на створення могутнього діагностичного центру на базі Донецького обласного клінічного територіального медичного відділення. Крім того, президент фонду пообіцяв, що зробить все можливе для посилення діагностики і лікування в 5-ти міських онкодиспансерах Донецької області і 4 онкологічних відділеннях на базі міських і районних лікарень.

Ще 100 мільйонів гривень Ахметов порівну розділив центру і заходу країни. У Києві в Національному інституті раку на ці кошти створять радіаційний центр, де встановлять апарат позитронної емісійної томографії (ПЕТ), а також інше діагностичне і лікувальне устаткування.

Свої 50 мільйонів добродійних гривень західні області України вирішили розділити порівну і пустити їх на посилення онкологічної служби шляхом придбання новітнього радіологічного устаткування в кожен з онкологічного центрів. Купити його планують в протягом року. Таким чином загальний бюджет проекту "Рак виліковний. Своєчасна діагностика і лікування онкологічних захворювань" складає 315 млн грн.

Під час зустрічі з медиками Донецького протипухлинного центру народний депутат поділився найближчими добродійними планами. Насамперед в рамках проекту "Рак виліковний" фонд придбає для онкологічної служби Донецькій області ПЕТ в комплексі з лабораторією з виробництва радіофармпрепаратов, гамма-камеру і кібер-ніж.

Устаткування обіцяють передати в експлуатацію вже наступного року. Також в планах найближчих двох років - відремонтувати приміщення центру, комунікації і автомобільні дороги, облаштувати територію, переобладнати поліклініки, поліпшити побутові умови перебування пацієнтів, купити медичний транспорт, організувати харчування хворих і створити умови для роботи медперсоналу. При цьому глава фонду запевнив, що всі гроші будуть під контролем і кожна копійка буде використана за призначенням.

В той же час Рінат Ахметов відзначив: держава на всю онкологію в Україні виділяє лише 280 мільйонів гривень. І лише близько 10 % цієї суми йде на придбання нового устаткування для лікарень всієї країни. І за цей мізер навіть нежить неможливо вилікувати, обурюється народний депутат.

Щорічно від раку в Україні вмирають 90 тисяч людей, повідомляє Цензор.

Зараз ви читаєте новину «315 мільйонів гривень виділить Ахметов на боротьбу з раком в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі