пʼятниця, 15 травня 2020 13:16

30 років тому почала працювати Верховна Рада

15 травня Верховна Рада України відзначає своє 30-річчя.

Цього дня 1990 року під час радянської окупації почала працювати Верховна Рада, яка стала Верховною Радою України І скликання.

Автор: "Укрінформ"
  16 липня 1990 року Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.
16 липня 1990 року Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

"Початок роботи цього парламенту був першим кроком до проголошення незалежності України. Вже тоді він ухвалював доленосні рішення, які окреслили розвиток нашої країни як демократичної держави, де непорушними є права і свободи громадян, свобода слова, віросповідання та верховенство права.

Уже тоді у Верховній Раді було закладено принципи політичного плюралізму: сформувалися два блоки депутатів – парламентська більшість та опозиція.

Одними з перших державотворчих кроків стали закони "Про державний кордон України" від 4 листопада 1991 року та "Про громадянство України" від 8 жовтня 1991 року. У січні–лютому 1992 року постановами Верховної Ради було визначено державну символіку — Державний гімн, Державний прапор та малий герб України — тризуб", - йдеться у привітанні чинного голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як засудили Василя Стуса

За 5 років діяльності ВР I скликання ухвалила понад 1500 законодавчих актів.

Але чи не найголовнішим здобутком було те, що 16 липня 1990 року Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України, а 24 серпня 1991 року - Акт проголошення незалежності України.

"Саме Верховною Радою України було завершено формування системи законодавства нашої країни, визначено пріоритети міжнародного розвитку держави, налагоджено успішну співпрацю з парламентами зарубіжних країн та міжнародними організаціями", - звернувся Разумков.

4 березня 1917-го в Києві створили представницький орган - Українську Центральну Раду. Приводом стала звістка про повалення монархії в Росії.

Зараз ви читаєте новину «30 років тому почала працювати Верховна Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі