субота, 29 березня 2008 17:21

Ющенко попрацював сокирою заради мистецтва (ФОТО)
6

Президент України Віктор Ющенко взяв участь у толоці з упорядкування території Музейного комплексу "Мистецький арсенал".

Як повідомляє прес-служба президента, в заході взяли участь міністр освіти і науки Іван Вакарчук, міністр оборони Юрій Єхануров, міністр охорони здоров"я Василь Князевич, керівник ДУС Ігор Тарасюк, студенти київських вузів, курсанти, представники козацтва.

Загалом, привести до ладу територію музейного комплексу прийшли близько 600 осіб.

"Дуже важливо, щоб кожна людина, яка переступає поріг "Мистецького арсеналу", розуміла, про які виклики та велич проекту йде мова", - наголосив Глава держави в інтерв"ю журналістам під час огляду приміщень Музейного комплексу.

Він підкреслив, що на реалізації цього проекту мають бути зосереджені "колосальні зусилля" влади та громадськості.

В. Ющенко зокрема повідомив, що сьогоднішня акція стала першою у низці суботніх толок із впорядкування території комплексу.

Говорячи про майбутню експозицію, Президент відзначив, що на цокольному поверсі комплексу планується зусиллями вітчизняних майстрів побудувати бурштиновий храм - залишки церкви були там віднайдені торік при розкопках. Також у підвальних приміщеннях буде розташовано ряд археологічних експозицій - музеї Трипілля та Козаччини, дорогоцінна колекція тощо.

"Я думаю, нам вдасться завершити успішно переговори, і ми об"єднаємо три золоті кладові - Музею історичних коштовностей, скарбниць Національного банку та Інституту археології", - сказав В. Ющенко. За його словами, на першому поверсі комплексу планується розмістити експозиції на тему "Вічна Україна", що включатимуть зокрема мистецькі твори різних періодів, рушники, ікони; другий поверх відвести під тематичні виставки, третій - під стародруки з відкритих фондів бібліотек. За його словами, кілька тижнів тому вже розпочалося формування фонду для закупівлі робіт модерного українського мистецтва.

Президент наголосив, що йдеться про музейний комплекс, який буде за площею більшим, ніж усі побудовані в Україні в різні часи музеї, разом узяті. За його словами, основна частина будівельних робіт по "Мистецькому арсеналу" має бути завершена до кінця 2008 року.

Далі розпочнеться процес безпосередньо музеїфікації з тим, щоб відкриття комплексу стало можливим до Дня незалежності 2009 року.

Окремо Президент відзначив, що, безперечно, між "Мистецьким арсеналом" та іншими музеями України мають бути побудовані тісні партнерські відносини. "Серед українських музейників треба провести колосальну роботу, тому що тематично реліквії розсипані по всіх музеях України... Сьогодні ми пробуємо знайти механізм, який би заохотив десятки музейників співпрацювати в одному проекті, щоб нас не розділяли питання власності, компетенції чи долі цих цінностей", - сказав В. Ющенко.

Відповідаючи на запитання щодо українських реліквій, які нині перебувають за кордоном, Президент повідомив, що звернувся зокрема до шведської та канадської сторін щодо готовності України обговорити умови переговорів про подальшу долю цінностей. Він також нагадав про своє звернення до Президента Росії Володимира Путіна щодо Батуринського архіву.

"Комісія по обміну цінностями зараз працює. Наша мета - що є дорого для російського серця, ми готові вивчити і на адекватних умовах обміняти - і тим самим започаткувати толерантний режим між двома націями, державами в цій делікатній темі", - сказав В. Ющенко, додавши, що "першою ластівкою" у цьому напрямку міг би бути Батуринський архів. "Я сподіваюся, що на рівні відповідних відомств обміну культурними цінностями, ми досягнемо позитивного діалогу", - додав Глава держави, повідомляє ICTV.

Фото Українська правда

Зараз ви читаєте новину « Ющенко попрацював сокирою заради мистецтва (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі