середа, 27 лютого 2008 10:52

"Нафтогаз" розрахувався з RоsUkrEnergo і "УкрГазЕнерго"

 "Нафтогаз"  розрахувався з RоsUkrEnergo і "УкрГазЕнерго"

Борг НАК "Нафтогаз України" перед RоsUkrEnergo і "УкрГазЕнерго" погашений. Про це заявив сьогодні перший віце-прем"єр Олександр Турчинов, відкриваючи засідання уряду.

Як доказ він продемонстрував представникам ЗМІ платіжні доручення. "Це свідчить про те, що питання боргу України на 1 січня 2008 р. закрите. Уряд підтримав фінансово НАК "Нафтогаз України", не дивлячись на важку фінансову спадщину, яка нам дісталася, – порожні рахунки компанії і борг у розмірі 5,2 млрд", - підкреслив перший віце-прем"єр.

Відсутність угод на постачання газу з РФ на 2008 р. не дозволяє Україні здійснювати поточні платежі за споживаний з початку року природний газ, сказав О.Турчинов, виразивши надію, що досягнуті в Москві домовленості будуть реалізовані. Україна продемонструвала здатність погашати свої борги, підкреслив він. "І я сподіваюся, що це приведе до того, що буде заключений довгостроковий договір на постачання газу до України згідно з досягнутими в Москві домовленостями за ціною 179 дол. за 1 тис. куб. м", - відзначив він.

Відзначимо, за даними прес-служби "УкрГазЕнерго", борг НАК "Нафтогаз України" перед СП "УкрГазЕнерго" за спожитий природний газ станом на 21:00 26 лютого, по закінченню операційного банківського дня, складав 3,388 млрд грн.

ЗАТ "УкрГазЕнерго" офіційно спростувало заяву першого віце-прем"єр-міністра Олександра Турчинова щодо повного погашення 26 лютого заборгованості за спожитий природний газ. Протягом 26 лютого на рахунки спільного підприємства в рахунок погашення боргів від НАК "Нафтогаз України" надійшло 468 млн 64 тис. 100 грн. У заяві також відзначено, що "Нафтогаз" не надав інформацію щодо обсягів природного газу "УкрГазЕнерго", спожитого підприємствами НАК за останні чотири місяці.

Нагадаємо, напередодні О.Турчинов заявив, що, не дивлячись на спробу заблокувати розрахунки за спожитий газ шляхом ненадання необхідних документів і актів з боку керівництва RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго", а також тиск "з боку тих високопосадовців, що опікають їх", уряд забезпечив фінансову підтримку НАК "Нафтогаз України" для розрахунку за борги, "які залишилися в спадок від попереднього уряду".

У свою чергу начальник управління із зв"язків з громадськістю компанії Валентин Землянський повідомив, що "Нафтогаз України" 26 лютого перерахував 1,7 млрд грн в рахунок боргу за газ. Раніше В.Землянський заявив, що компанія перерахує цього тижня 1,175 млрд грн в рахунок боргу за газ.

Також Міністерство палива і енергетики 26 лютого перерахувало "Нафтогазу України" близько 2 млрд грн із коштів, передбачених у держбюджеті для компенсації різниці в цінах при імпорті газу і його продажі на внутрішньому ринку. Ці кошти компанія використовує для розрахунків за імпортний газ.

Варто відзначити, що вчора офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про намір компанії скоротити постачання газу до України з 9:00 3 березня 2008 р. За його даними, в даний час триває неоформлене споживання російського газу, в Україні вже "осіло" 1,9 млрд куб. м російської сировини. 14 лютого 2008 р. "Нафтогаз України" офіційно визнав наявність боргу перед СП "УкрГазЕнерго" у розмірі більше 5,28 млрд грн, пише РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину « "Нафтогаз" розрахувався з RоsUkrEnergo і "УкрГазЕнерго" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі