понеділок, 09 квітня 2007 10:55

Моніторинговий комитет ПАРЕ: Ющенко не мав достатніх підстав

Співдоповідач Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЕ) по Україні Ренате Вольвенд вважає, що Президент України Віктор Ющенко не мав достатніх юридичних підстав для розпуску парламенту.

"Головною причиною рішення Президента (про розпуск парламенту) була його спроба припинити перехід парламентаріїв з однієї фракції в іншу. Боюся, що юридично це недостатні підстави для розпуску парламенту", - сказала Вольвенд.

Співдоповідач моніторингового комітету ПАРЕ по Україні виразила надію, що Конституційний суд України прискорить розгляд конституційності указу Президента Віктора Ющенка.

"Боюся, що якщо у Конституційного суду підуть тижні або місяці на те, щоб визначитися і відповісти на питання: "Має Президент  рацію чи ні?", то можуть початися зіткнення на вулицях між тими, хто підтримує опозицію, і тими, хто підтримує Януковича", - вважає Вольвенд.

На її думку, дострокові вибори не допоможуть "вирішити проблему".

"Якщо рішення Конституційного суду буде на користь виборів, їх треба буде проводити. Після цих виборів Україна буде відкинута на 2-3 роки назад в розвитку демократичних інститутів і становленні верховенства права", вважає Вольвенд.

"Якщо ж указ буде визнаний неконституційним, то Президентові Ющенку потрібно буде піти у відставку", - вважає співдоповідач Моніторингового комітету ПАРЕ по Україні.

Вольвенд також не виключила, що Венеціанська комісія може узятися за вивчення указу Президента і зробити висновок, чи відповідав цей указ Конституції.

"Паралельно з Конституційним судом України Венеціанська комісія могла б вивчити указ Президента і зробити оцінку, чи відповідав цей указ Конституції", - заявила вона, передає Mignews.
Зараз ви читаєте новину « Моніторинговий комитет ПАРЕ: Ющенко не мав достатніх підстав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі