вівторок, 20 січня 2009 10:21

$360 за газ платитиме Україна у першому кварталі

$360 за газ платитиме Україна у першому кварталі

Поставки газу на Україну в I кварталі 2009 року здійснюватимуться за ціною 360 доларів за тисячу кубометрів, повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер на зустрічі з президентом РФ Дмитром Медвєдєвим.

"У 2008 році "Газпром" поставляв Україні газ по 189,5 доларів за тисячу кубометрів, і це була зовсім не ринкова ціна", - нагадав він.

"До 31 грудня ми вийшли на домовленості, які так і не були закріплені, про ціну в 250 доларів, але які передбачають механізм спільного експорту газу, щоб українська сторона могла отримувати прибуток, який дозволив би їй дотувати своїх споживачів до 235 доларів", - додав він.

"У першому кварталі цього року газ поставлятиметься по ринковій формулі ціни і базова ціна складе 450 доларів", - повідомив Міллер. "З урахуванням знижуючого коефіцієнта в 20%, ціна складе 360 доларів", - сказав він. Глава "Газпрому" відзначив, що оскільки ціни на газ обчислюватимуться залежно від цін на нафтопродукти, вартість газу для України може мінятися. Медвєдєв попросив уточнити, що означає знижуючий коефіцієнт. "Знижка була застосована через те, що тариф за транзит залишився на рівні 2008 року, тобто 1,7 долара за тисячу кубометрів за 100 км.", - сказав він.

"З погляду економічних інтересів і доцільності ухвалено рішення, що ми можемо піти на зустріч Україні і надати знижку в 20%", - сказав глава "Газпрому".

"З 2010 року "Газпром" відповідно до довгострокового контракту виходить на ринкові ціни", - додав він.

"Грубо кажучи, ми вже вийшли на ринкові принципи ціноутворення, просто застосували спеціальні умови", - поправив його Медвєдєв, пишуть РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «$360 за газ платитиме Україна у першому кварталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі