пʼятниця, 05 вересня 2008 17:06

Журналістам забороняли запитувати Чейні про Ірак

Автор: фото: reuters/Konstantin Chernichkin
  Віце-президент США Річард Чейні з дружиною Лінн у четвер виходять з літака в столичному аеропорті ”Бориспіль”
Віце-президент США Річард Чейні з дружиною Лінн у четвер виходять з літака в столичному аеропорті ”Бориспіль”

Ліхтарі на столичній вул. Інститутській прикрасили українськими та американськими прапорцями. Обабіч вулиці вишикували міліцію. Вчора зранку тут мав проїхати на зустріч із 54-річним Віктором Ющенком віце-президент США Річард Чейні, 67 років.

Напередодні він відвідав Грузію, продемонструвавши їй підтримку в конфлікті з Росією. У Києві з Віктором Ющенком вечеряв у заміській резиденції українського президента. Наступного ранку провів переговори з прем"єром Юлією Тимошенко, потім знову зустрівся із главою держави.

На подвір"я Секретаріату президента журналістів впускають за 2 год. до приїзду Річарда Чейні. Працівники прес-служби кажуть, які питання не можна ставити американцю:

— Щоб ми не чули типу "коли ви виведете війська з Іраку?".

На Чейні чекає міністр оборони Юрій Єхануров, 60 років. Розповідає журналістам про російський Чорноморський флот у Криму. Нарікає, що Міністерство погано інформує українців, що то за кораблі.

— Наприклад, крейсер "Москва" у Чорному морі — це все одно, що великий предмет у мисці води, — каже міністр. — І коли він рушив на Грузію і стояв біля Сухумі, то дістав би пострілом до Тбілісі.

Віктор Ющенко виходить на ґанок будинку Городецького. Машини з віце-президентом США та його охороною чекають за воротами. Об 11.55 в"їжджають два однакові "порші" з закордонними номерами. З одного вибігають охоронці і прямують до другого. Відкривають дверцята Чейні. Той виходить і тисне Вікторові Ющенкові руку. Разом вони заходять до будівлі.

— Нас турбує використання Чорноморського флоту Російської Федерації в конфліктах із третіми країнами, — каже Віктор Ющенко про похід російських кораблів із Криму на Грузію. — Це не відповідає національним інтересам України.

Водночас Чейні додає: щоб захиститися, Україна має стати членом НАТО.

— Ми глибоко зацікавлені у благополуччі й безпеці України, — продовжує. — Ваш народ сам може вирішити долю вступу в Альянс, і жодна інша країна не має права вето на це рішення.

Зараз ви читаєте новину «Журналістам забороняли запитувати Чейні про Ірак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі