середа, 14 березня 2007 16:36

Жовтяк може замінити Віру Ульянченко

Автор: фото: УНІАН
  Колишній губернатор Київщини Євген Жовтяк 9 червня 2006 року зі зламаною ногою іде вулицею Банковою на зустріч із президентом Віктором Ющенком. Минуло два тижні після виходу указу про його звільнення
Колишній губернатор Київщини Євген Жовтяк 9 червня 2006 року зі зламаною ногою іде вулицею Банковою на зустріч із президентом Віктором Ющенком. Минуло два тижні після виходу указу про його звільнення

Верховний суд поновив 45-річного Євгена Жовтяка на посаді голови Київської обласної держадміністрації. Позавчора судді визнали незаконним рішення президента про його звільнення з цієї посади.

Про це розповів сам екс-губернатор. Одразу після засідання суду він поїхав до Верховної Ради, аби зустрітися із журналістами. Також у кулуарах парламенту Жовтяк побачився зі знайомими політиками. "ГПУ" стала свідком його розмови з колишнім лідером "Нашої України" Романом Безсмертним. Жовтяк тисне йому руку й намагається зав"язати розмову. "Нашоукраїнець" широко всміхається, але швидко прощається.

— Слухай, ти ж якось подзвони, — просить Жовтяк, але Безсмертний швидко йде.

Євген Жовтяк є членом Української народної партії Юрія Костенка. Очолив Київщину після помаранчевої революції. Президент Віктор Ющенко, 53 роки, звільнив його у травні минулого року. Натомість призначив свою колишню радницю 49-річну Віру Ульянченко. Причина звільнення в указі президента зазначена не була, тому Верховний суд його скасував. Жовтяк каже, що є 36 підстав, аби звільнити губернатора. Але жодної з них не вказали. Також на час виходу указу губернатор був на лікарняному. Називає це "випадковим збігом обставин", але, згідно з законодавством, звільняти людину під час лікарняного заборонено.

Звістка про постанову Верховного суду щодо поновлення Жовтяка застала главу держави й Віру Ульянченко в Житомирі. Там проходила Всеукраїнська нарада "З любов"ю та турботою до дітей". Після неї журналісти чекають Ульянченко біля виходу із зали. Просять пояснити, хто ж тепер більш законний керівник столичної області.

Жовтяк уже розмовляв з одним із членів уряду Януковича

— Тихо! — каже губернаторка і усміхається.

Підходить до голови Запорізької облдержадміністрації Євгена Червоненка. Недовго розмовляють. Ульянченко повертається.

— Я вже не раз говорила: буде указ президента — я звільню цю посаду і піду на іншу роботу. До цього я — голова Київської облдержадміністрації, — пояснює.

Президент Віктор Ющенко після наради також коментує рішення суду. Називає справу Жовтяка політичним шоу. Припускає, що його можуть продовжувати.

— Шоу не робить честі такій людині, як Жовтяк, — каже президент і додає: — Людині, яка, здавалося б, є українцем.

Трохи згодом прес-секретар Ющенка Ірина Ваннікова підтверджує, що єдиним губернатором, якого визнає президент, є Віра Ульянченко.

У вівторок увечері "ГПУ" поспілкувалася з Євгеном Жовтяком. Настрій у нього піднесений.

— Мені теж довгий час здавалося, що Ющенко є українцем. Але чомусь він оточив себе виключно неукраїнцями, — зазначає про слова президента.

Про свої плани каже:

— Поки не буде звільнена Віра Іванівна, я маю чекати рішення. Іти до себе в кабінет, виламувати двері — це не наші методи.

На думку Жовтяка, останнє слово у цій справі — за президентом:

— Чи він як гарант Конституції є законослухняною посадовою особою, чи буде далі порушувати Конституцію. Хай це залишається на його совісті.

Свій учинок вважає прикладом для інших губернаторів:

— Я це робив для того, щоб в Україні жодна людина більше не була безпідставно звільнена.

Зізнається, що вже розмовляв з одним із членів уряду Віктора Януковича про подальшу роботу на посаді губернатора. На запитання про ім"я співрозмовника, усміхається:

— Я не буду його називати зі зрозумілих причин.

Після рішення суду Жовтяка цілий день вітають друзі та колеги.

— За останні чотири години телефон уже розрядився повністю, довелося міняти батарейку, — зізнається він.

Це перший випадок за роки незалежності України, коли Верховний суд визнав незаконним звільнення президентом керівника області.

Зараз ви читаєте новину «Жовтяк може замінити Віру Ульянченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі