пʼятниця, 07 грудня 2007 17:45

"Золота акція в руках Віктора Ющенка"

  Михайло Басараб: ”Партія регіонів має багато механізмів для затягування часу”
Михайло Басараб: ”Партія регіонів має багато механізмів для затягування часу”

Для ключових політичних фігур наступні вихідні будуть дуже важкими. На вівторок заплановане затвердження Юлії Тимошенко на посаду прем"єр-міністра та голосування за уряд.

Крім цього, Верховна Рада має обрати заступників спікера й голів комітетів. Зрештою, коаліція повинна ухвалити 12 законів, що є частиною домовленостей між БЮТом та НУ-НС. Усе це означає складні переговори, які й триватимуть цими днями.

— Затвердження Тимошенко на прем"єра буде важчим, ніж обрання Арсенія Яценюка головою Верховної Ради, — каже політолог Михайло Басараб, 30 років. — На відміну від нього, лідерка БЮТу не сприймається компромісною для різних політичних сил фігурою. Зокрема для Партії регіонів. Вони боротимуться проти затвердження Тимошенко набагато активніше, ніж протидіяли обранню Яценюка.

І як "регіонали" можуть завадити лідерці БЮТу стати прем"єром?

— У Партії регіонів достатньо фахових юристів. Вони можуть знайти десяток регламентних лазівок. Можуть "регіонали" вдатися і до такого перевіреного методу, як блокування трибуни. Не треба забувати і про можливість складання повноважень більше ніж 150 народними депутатами. Тобто у них достатньо механізмів для бодай затягування часу.

Чому Віктор Ющенко подав кандидатуру Тимошенко на затвердження ще до того, як коаліція ухвалила потрібні йому закони?

— Можливо, президент готує собі алібі. Не виключено, що він з основним своїм технологом Віктором Балогою ведуть підкилимові переговори з Партією регіонів. Усе може бути обіграно так, ніби з одного боку президент за Тимошенко-прем"єра, а з іншого — нічого не може зробити для затвердження її парламентом. Наприклад, Іван Плющ та ще кілька його колег з НУ-НС підуть у день голосування на якийсь футбол. Або публічно виступлять проти затвердження Тимошенко. Якщо домовлено, що лідерка БЮТу за жодних обставин не повинна стати прем"єром, то приводів можна знайти безліч. Головне тепер — хоче Віктор Ющенко допустити Тимошенко до влади чи ні? Золота акція — у його руках.

Тому Тимошенко намагається заручитися підтримкою Литвина?

— Вона не впевнена в позиції президента. Так, Литвин може зіграти вирішальну роль. Тимошенко може знайти до нього підходи. Але це ризикований крок для самого Литвина з точки зору майбутніх перспектив. Адже він тоді пристає на бік однієї частини парламенту. Його виборці можуть цього не зрозуміти. Однак Тимошенко може пообіцяти включення передвиборчої програми Литвина до програми уряду — а потім не все з цього виконувати. Ще Литвин може підтримати Тимошенко через дуже серйозні кадрові поступки.

Взамін на міністерські крісла?

— Це можуть бути не обов"язково міністерські чи віце-прем"єрські посади. Але вони будуть вагомими для Литвина. Наприклад, крісла голів облдержадміністрацій у базових регіонах або керівників профільних відомств для фінансистів блоку. Литвин достатньо технологічно відмежувався від обох політичних таборів. Це дає йому можливість доволі широкого маневру. Він відкрив собі шляхи для ведення переговорів з усіма. Позиція Литвина унікальна. Він не може долучитися до того чи іншого табору, однак можлива його ситуативна співпраця і з одними, і з іншими.

Зараз ви читаєте новину «"Золота акція в руках Віктора Ющенка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі