середа, 24 вересня 2008 18:39

Змінювати кримську Конституцію може тільки парламент автономії

Лише кримський парламент може вносити зміни до Конституції автономії. Таке рішення вчора оприлюднив Конституційний суд.

Перед цим 50 народних депутатів України просили визнати неконституційним це положення. Воно записане в законі "Про затвердження Конституції АРК". Мовляв, це позбавляє президента, Кабінет Міністрів та народних обранців права законодавчої ініціативи. Але конституційні судді не задовольнили прохання нардепів.

— Конституція Автономної Республіки Крим та зміни до неї затверджуються законами України, — каже голова суду Андрій Стрижак, 60 років.

Тобто ухвалені в Криму зміни до місцевої Конституції має затвердити Верховна Рада України спеціальним законом. Отже, нардепи можуть відхиляти пропозиції кримських колег.

— Рішення абсолютно відповідає Конституції, — вважає представник президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук, 43 роки. — Парламент може прийняти або відхилити відповідну Конституцію автономної республіки. Але Верховна Рада України не має можливості вносити зміни до Основного закону Криму. Можливо, цю ситуацію треба виправити.

Зараз ви читаєте новину «Змінювати кримську Конституцію може тільки парламент автономії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі