пʼятниця, 15 жовтня 2010 00:59

Жителі Кончі-Заспи голосувати не ходять

 

"У Кончі-Заспі глухо, як у танку. Ніякої агітації. А нашо? Депутати ж не будуть самі для себе агітувати", — затягується цигаркою 46-річна Марина. Жінка торгує в продмазі біля елітного містечка "Срібна Затока" в Кончі-Заспі. У цій місцевості під Києвом побудували маєтки теперішні та колишні прем'єри, урядовці, голови Верховної Ради і депутати.

Біля в'їзду до Кончі-Заспи стоїть біл-борд Партії регіонів "Будуємо нормальну країну". За гіллям дерев видніється й реклама спікера Володимира Литвина — "Вибери нормальних". У Кончі-Заспі щити заповнені лише двома повідомленнями: "Пропав кіт — винагорода $500", "Пропала собака — винагорода $1000".

— Я тут тільки працюю в хазяїв. Але кажуть, у нас немає ніяких кандидатів, ніхто нікуди не балотується, — говорить робітник зі Львова 30-річний Сергій. — Я й нікого з багатіїв не бачу на вулицях. Тільки нещодавно Шуфрича — приїжджав на будинок дивитися. Хоче купити.

За Кончею-Заспою — селище Козин. Біля нього живуть мер столиці Леонід Черновецький, колишній секретар Ради нацбезпеки Петро Порошенко.

— У нас п'ять кандидатів на селищного голову. Уже трохи починають агітувати, — розповідає на зупинці місцева жителька Ліля Котова, 44 роки. — Якась дамочка Горобець серед кандидатів, роздає бумажки про себе. Я не читала, бо буду голосувати за теперішнього голову Валерія Гартіка. Він із Партії регіонів. Я суджу, якщо людина при владі кілька років, то забезпечила і себе, і дітей. А поставити нову людину, то все почнеться заново. Тут ще є шо ділити. Зараз їду до мами в село Дніпропетровської області, то там узагалі немає голови. Ніхто не хоче, бо немає з чого тягнути.

У Козині 2,9 тис. виборців і 20 округів. На кожен обиратимуть по одному депутату. Кандидатів — 105.

— Частина вулиць Кончі-Заспи з маєтками відноситься до нас. Це наша земля. Але звідти не подали жодного кандидата. Це очєнь нізко для них, — перекривляє жителів Кончі-Заспи працівниця комісії. — Високопосадовці, які живуть на "дачах", навіть там не прописані.

При вході до виборчої комісії висять програми шістьох кандидатів на голову селищної ради. Двоє — жителі Козина, троє — Києва, один — Кривого Рогу. "Селищний голова Гартік поділив село на своїх і чужих. Роздає землі незаконно. Гартік дідько. Голосуйте за мене!" — пише у своїй програмі кандидат Юрій Островський.


До Козинської селищної ради належить поселення Рудики. Тут живуть перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, дочка і зять колишнього президента Леоніда Кучми Олена і Віктор Пінчуки. Дорогою висять кілька біґ-бордів партій "Фронт змін" і "Батьківщина".

— На наш малий округ усього один депутат селищної ради має бути. У нас тут і мешканців мало, трохи більше сотні голосуючих, — каже місцева Світлана Рудик, 36 років. Жінка набирає тюльку в магазині на центральній вул. Рудиків. Признається, що сама балотується. Змагатиметься з трьома кандидатами. — Мене люди попросили. Я самовисуванка. Очолюю батьківський комітет у школі. Хочу, щоб у селі був свій пляж. У прошлому році ми з чоловіком трохи розкопали його своїм трактором, але вода піднялася і його затопило. Дітям немає де відпочивати. Якщо половина людей підуть голосувати, то в мене шанси непогані.


За 35 км від столиці в селі Нові Безрадичі живуть екс-президент Віктор Ющенко, колишній голова "Нафтогазу" Олексій Івченко, колишній міністр палива та енергетики Олексій Плачков.

— У нас аж 52 кандидати в сільраду. Ющенко не балотується, — сміється 27-річна Оксана, яка проїжджає селом на велосипеді. — Четверо йдуть на голову. В основному молодь, наші односельці. Не знаю, чого вони туди йдуть. Усе одно ж нічого не доб'ються самі, якщо не мають когось зверху.

Виборча комісія розмістилася в Будинку культури. У сусідньому магазині на холодильнику-вітрині з ковбасою лежать листівки Сергія Тігіпка.

— Це покупці приносять. Ті, хто в партіях, — пояснює продавщиця Любов Борисівна. — Тут лежав і Янукович, і Яценюк. Я не проти. Люди беруть. Усе-таки, у нас понад 700 виборців. Чую, що кращі отзиви про голову села Горбаченка Петра. Люди його добре знають. Він у партії Тігіпка. І сам Тігіпко тут недавно в нас майже всю вулицю скупив, 50 гектарів землі. Живе із дружиною і дітьми.


"Плануємо побудувати басейн"


Теперішній депутат Козинської селищної райради пенсіонер 59-річний Василь Колінченко вдруге йде на вибори самовисуванцем. Нині — на пенсії. Останнє його місце роботи — заступник голови правління Агентства міжнародного розвитку. У дружини та сина — бізнес.

— Я тяжію до Партії регіонів. Працюю в команді селищного голови Олексія Гартіка. Відповідав за Козинську амбулаторію. Слідкував, аби там було все необхідне, — каже. — Я зайнявся маленькою аналітикою, порахував тих, хто живе на нашій вулиці. Оцінюю свої шанси десь на 60 відсотків. Уже ходив по житлових будинках і спілкувався з людьми.

Що обіцяєте односельцям, якщо станете депутатом?

— Наша команда вже багато чого зробила. Це і стадіон, і школа. Далі плануємо побудувати басейн. Завжди на подібні проекти наш голова знаходить кошти. Це частково гроші з місцевого бюджету, трохи підключаємо інвесторів. Вибиваємо і в обласної адміністрації.

У селищну раду балотується по п'ять кандидатів на місце. Чому так багато?

— Бо побачили, що в нас непросте село. Через те, що ми близько до Києва, йде конкуренція за землю.

Землю намагаються поділити?

— Нічого подібного. Ми, наприклад, розподіляли землю в урочищі. Усе було відкрито. Ті, хто мав там свої городи, отримав акти на власність.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Кончі-Заспи голосувати не ходять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі