четвер, 19 листопада 2020 07:40

"Зеленський — уже не президент надії, а тимчасова фігура, поки прийде інший"

Автор: УНІАН
  Лідерка фракції ”Батьківщина” Юлія Тимошенко прийшла у Верховну Раду з новою зачіскою. Тепер має хвилясті локони, зібрані в пучок. Також носить круглі окуляри. До цього міняла образ 2016 року. Тоді замість коси почала збирати волосся в невисокий хвіст
Лідерка фракції ”Батьківщина” Юлія Тимошенко прийшла у Верховну Раду з новою зачіскою. Тепер має хвилясті локони, зібрані в пучок. Також носить круглі окуляри. До цього міняла образ 2016 року. Тоді замість коси почала збирати волосся в невисокий хвіст

— В українській політиці є серйозна проблема — хто її робитиме, де люди? Немає тих, які визначають політику на роки, зі стратегічним масштабним баченням, розумінням історичної ролі. Приходять щось украсти і втекти, поки ними не зацікавилося Антикорупційне бюро. Зеленський з новими обличчями, які почали використовувати методи попередників, це яскраво показав, — каже політичний оглядач Леонід Швець, 56 років. Говоримо про події осені.

Президент Володимир Зеленський і керівник його офісу Андрій Єрмак із коронавірусом лікуються у "Феофанії". Хоч глава держави обіцяв ліквідувати віппалати як спадок совка. Часто звучить запитання — чи правильно займати лікарняне місце, коли перебіг хвороби легкий?

— Президент має лікуватися у спеціальних умовах. Де їх створити — інше питання. Але має бути безпека, засоби зв'язку. Чи можна це зробити у приватній лікарні? Мабуть, що ні. Українці обрали людину, яка повинна добре виконувати обов'язки президента. Для цього потрібні умови.

Президент записує відеозвернення з "Феофанії". Чи актуальні й цікаві вони для країни?

— Спочатку Зеленський мав таку практику — записувати відосики. До нього була висока суспільна увага. Було цікаво подивитися, послухати. Потім стався скандал з Оманом (у січні президент із родиною таємно літав в Оман. Журналісти програми "Схеми" з'ясували, що Зеленський повернувся тим же літаком, яким в Оман прилетів секретар ради безпеки РФ Микола Патрушев. В ОП розслідування журналістів назвали маніпуляцією. — ГПУ). І він випав. Суспільна увага до нього зникла.

Зараз Зеленський не є фігурою, від якої очікують чогось цікавого.

Уряд для протидії пандемії оголосив карантин вихідного дня. Влада у деяких містах відмовилася його виконувати. Підприємці вийшли на мітинги. У чому проблема цього рішення?

— Мітинги проти суворих карантинних заходів відбуваються не тільки в Україні, а і в країнах Євросоюзу. Пандемія затягнулася. Ніхто не чекав, що вона буде так довго. Для ресторанного бізнесу це важке випробування. Не кажу вже про туристичний. Поодинокі країни впоралися із ситуацією.

Будь-яке обмеження контактів пригальмовує поширення вірусу. Тож карантин вихідного дня — правильний. Однак за час пандемії недовіра до влади зросла. Побачили, що вона часто не знає — як краще.

Як уряду повернути довіру суспільства?

Цьому уряду ніяк. Рік тому кількість людей, які казали, що країна розвивається у правильному напрямку, перевищувала 50 відсотків. Зараз — 15–16.

Це новий етап президентства Зеленського. Коли він уже не президент надії, а тимчасова фігура на чолі держави, поки не прийдуть інші. Таких поки що немає.

У "Голосі" кажуть про відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Це ймовірно? Чи можуть відставити весь уряд?

— Відставка уряду була би не зайвою. Але за умови, що прийде сильніший Кабмін.

Про завершення міністерської кар'єри Степанова говорять. Наскільки справедливі до нього претензії — важко сказати.

15 листопада відбувся другий тур мерських виборів у низці міст. Явка становила 24 відсотки. Чому така низька?

Люди не очікують змін на місцях. Навіть, якщо вибори йдуть за новими правилами, обличчя ті самі. Хто був у Партії регіонів, зараз у "За майбутнє", "Пропозиції" або "Слузі народу". У людей є відчуття, що нічого не змінюється. Тому й не йдуть голосувати.

Українці годинами можуть розповідати про Зеленського, Порошенка чи Тимошенко. А що коїться під носом — уваги менше.

Напередодні Дня гідності і свободи, яке відзначаємо 22 листопада, Київський апеляційний суд скасував заочний арешт Віктора Януковича у справі про розгін Майдану 18–20 лютого 2014 року. Як розуміти це рішення суду?

— Судово-прокурорська система працює під замовлення. А не так, як треба.

Наприкінці жовтня Конституційний суд скасував частину антикорупційного законодавства, зокрема, електронні декларації. Президент Зеленський вніс закон про розпуск КСУ. Спікер Разумков — альтернативний. Але Рада не прийняла в цьому питанні жодних рішень. Президент втрачає вплив у парламенті?

— Він втрачає його поступово. Там давно ходять конверти від людей із грошима, зокрема серед "слуг". Поки що Зеленський не втратив впливу, президентська фракція відгукується на його рішення. Та є групки, яким спочатку треба порадитися з Ігорем Коломойським. Але 180–190 штиків у президента є.

Українська політика — ручна. Все працює не за правилами, а за поняттями і розкладами. Було вигідно, щоб такі люди працювали в Конституційному суді. Це влаштовувало сильних гравців, того ж Порошенка. Згадаємо Януковича, якому КС повернув повноваження Кучми. Зараз нагорі — слабкий гравець. Звісно, це зробили спеціально, щоб спровокувати кризу державного управління. Яка призвела б до дострокових парламентських виборів — і у Верховну Раду зайшла би більша фракція "Опозиційної платформи — За життя". Це їхня гра і Коломойського.

Чому Зеленський кинувся розганяти суд? Це була демонстрація сили — ні, я не слабкий. Але з другого боку це і є проявом слабкості. Бо замість бунтівників у Конституційному суді він намагається завести туди своїх людей.

Система суддівсько-прокурорської мафії зберігалася. Із цим потрібно системно щось робити.

Які головні виклики будуть перед владою до кінця року?

— Головною темою буде епідемія. Ми розслаблено до цього поставилися. Знайомі з іспанського Мадрида весною розповідали, як у їхніх моргах не було де класти трупи. Боюся, найближчі місяці може статися подібне в Україні. Коронавірус буде найголовнішим викликом для нас усіх.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський — уже не президент надії, а тимчасова фігура, поки прийде інший"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі