четвер, 24 червня 2021 07:36

"Зеленський одних олігархів помічає, а інших — ні. Бореться вибірково"

— До російського бізнесмена Павла Фукса запровадили повний комплект санкцій. Як і стосовно Дмитра Фірташа, — говорить секретар Ради національної безпеки й оборони 58‑річний Олексій Данілов 18 червня.

Фукс незаконно отримав ліцензії на видобуток нафти й газу в Україні — це стало підставою для рішення РНБО. Бізнесмен назвав його особистою помстою Данілова, який увів в оману президента. Пообіцяв відстоювати права в суді.

Фірташ причетний до постачання сировини на військові підприємства Росії. Цей факт встановила українська розвідка. Був власником "Кримського титану". Після окупації півострова підприємство перереєстрували за російським законодавством. Фірташ заперечує звинувачення, передають його заяву адвокати.

За пропозицією Служби безпеки санкції також наклали на російських бізнесменів Сергія Чемезова та Михайла Шелкова. Анулювали низку ліцензій на видобуток титану та інших ресурсів.

Після засідання РНБО президент 43‑річний Володимир Зеленський написав у соцмережах, що так у країні "наводять порядок".

— Виходить, Зеленський одних помічає, а інших — ні. За Ахметовим і Коломойським ганятися не хоче, тому що за ними стоять групи у Верховній Раді. Тож і надалі боротьба буде вибіркова, — говорить політолог 50‑річний Віктор ­Бобиренко.

— Із Фуксом можлива гра на публіку. Він — один із фінансистів російського проєкту Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", який підтримують в Офісі президента.

Ліцензії на видобуток — це війна гравців промисловості. Влада допомагає одному бізнесу побороти інший. Хтось робить "замовлення". Хто це — дізнаємося з наступних кроків.

— Санкції хороші тим, що вони одразу починають діяти. Це не рішення суду, які треба чекати роками. Але небезпечні. Бо в міжнародних судах Україна може зазнати втрат, якщо не матиме юридичного обґрунтування, — розповідає народний депутат 40‑річний Ярослав Юрчишин.

— Рішення РНБО свідчить, що в нас не працює Антимонопольний комітет. Його очолює землячка президента, подруга його дружини (Ольга Піщанська 6 липня 2020‑го стала виконувачкою обов'язків голови Антимонопольного комітету. Її сестра Світлана керує справами президента Зеленського в Італії. — ГПУ). Президент бореться проти олігархів, а комітет зменшує штрафи для них. Зеленський махає шашкою, а АМК працює в інтересах великого бізнесу.

До російських бізнесменів має повне право запроваджувати санкції. Якщо громадяни Росії діють в інтересах країни-агресора, то це виправдано. Але важливо мати докази. Бо вони намагатимуться відсуджувати майно, компенсації.

Підприємства Фукса й Фірташа працюватимуть. Проте прибутки отримуватиме держава. За логікою, майно має перейти в Агентство з розшуку та менеджменту активів. Олігархи можуть блокувати ці процеси через своїх людей.

Боротьба видається маніпуляцією. Це багатосерійний фільм, який демонструють суспільству. "Перший сезон" — блокування каналів Медведчука — був найсильніший. Нові серії слабші. Але вони продовжу­ватимуться. Тому що треба показувати, що президент — незмінний борець з олігархією.

Посідає 25‑те місце в рейтингу найбагатших

Статки 56‑річного Дмитра Фірташа оцінюють у 11,5 млрд грн. Цьогоріч він опинився на 25‑му місці у списку найбагатших українців, за оцінкою журналу "Форбс". Був одним з учасників компанії Росукренерго, що постачала російський газ в Україну. До сфери впливу Фірташа належить компанія "ДФ Груп", яка володіє низкою хімічних підприємств у Рівному, Черкасах, Сумах, Сіверськодонецьку й окупованій Горлівці на Донеччині. Має активи в гірничій промисловості. Майже 70% розподілу газу в країні забезпечує група облгазів цього олігарха під брендом "Регіональна газова компанія". З 2014 року перебуває в Австрії, де тривають судові процеси стосовно його екстрадиції у США. Там його звинувачують у відмиванні грошей та участі в корупційних схемах.

49‑річний Павло Фукс родом із Харкова. Капітал заробив у Росії. 2014 року перебрався в Україну. В рейтингу найбагатших українців посідає 67‑ме місце. Його статки — 4,5 млрд грн. Має частку в газовидобувній компанії Укр­нафтобуріння — у партнерстві з екснардепом Віталієм Хомутинніком і бізнесменом Ігорем Коломойським.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський одних олігархів помічає, а інших — ні. Бореться вибірково"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі