четвер, 19 березня 2020 07:45

"Зеленський не боротиметься з олігархами. Ті відправляють своїх людей в уряд"

— Фахові й моральні якості цього кандидата забезпечать стабільну роботу органів прокуратури, викорінення корупції та ефективне розслідування гучних кримінальних справ. Уперше в історії незалежної України генеральним прокурором може стати жінка. Мені здається, що в історію вона ввійде як результативна людина, — говорить президент 42-річний Володимир Зеленський у Верховній Раді 17 березня. Звернувся провести позачергове засідання парламенту.

Запропонував на посаду генерального прокурора Ірину Венедіктову. Її призначення парламент підтримав. Проголосували й за міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка.

— Зеленський був незадоволений роботою попереднього генпрокурора Руслана Рябошапки. Бо той не розбирався з його політичними опонентами, Петром Порошенком, — говорить колишній народний депутат 41-річний Ігор Луценко.

— Президенту треба, щоб правоохоронні органи обслуговували верхівку. Показати батоги й пряники. Пряники для суспільства — розслідування резонансних злочинів, зокрема, справ Майдану. А батіг — притиснути опонентів.

Венедіктова для Зеленського, як Луценко для Порошенка (у травні 2016-го депутати змінили вимоги до претендентів на посаду генпрокурора. Ним змогла стати особа без юридичної освіти та 10-річного стажу роботи в галузі права. Генпрокуратуру очолив Юрій Луценко. — ГПУ). Сформувалася система, коли генпрокурор — завжди людина президента. Але в Ірини Валентинівни є перевага над Юрієм Віталійовичем. Вона має юридичну освіту.

У Зеленського величезна кадрова криза, що почалася з першого місяця його президентства. Немає кого ставити на головні посади. Міністра економіки призначають, коли вже розпочався спад. До Офіса генпрокурора забирають кадри Державного бюро розслідувань, а хто керуватиме ДБР? Ключові позиції оголені.

— Судячи з попередньої кар'єри Ігоря Пет­рашка, виникають сумніви, чи справді саме він повинен бути міністром економіки. Низка його роботодавців були пов'язані з шахрайством. Працював у російській "Тройке Диалог", що відмивала гроші Путіна та його оточення, американському "Енроні" та структурах Олега Бахматюка (його розшукує Національне антикорупційне бюро. Підозрюють у заволодінні кредитом, який надав Нацбанк його збанкрутілому "VAB Банку". — ГПУ), — говорить журналіст Олекса Шалайський, 52 роки.

— Один з олігархів, який поводився брутально, відправляє свою людину в уряд. Міністерство економіки для Бахматюка важливе. Це субвенції, квоти. Тепер міністерство точно не розділять, бо сільське господарство йому потрібне.

Петрашка призначили не тому, що він професіонал. Сам президент у корупції замішаний слабо. Але ним можуть маніпулювати підлеглі. Розповідають — того треба призначити, а тут підписати. І Зеленський думає, що це правильно. Він не боротиметься з монополіями й олігархами. Це зрозуміло відтоді, як Ахметов подарував швидкі допомоги (у червні 2019 року Фонд Ріната Ахметова закупив для лікарень 200 машин швидких допомог. — ГПУ).

Колишній прем'єр Олексій Гончарук не був чиновником. Але, як виявилося, нічого страшного не трапилося. Бізнесмени казали, їм робота уряду подобалася, не було якихось дурних речей. Справді зменшили корупцію на верхніх ешелонах. І якраз прийшов час, коли уряд трохи зміцнився, почали розуміти процеси. Але їх розігнали.

Краще, щоб міністром була людина, яка менше знає, але хоче більше зробити для держави.

Ніяких реформ не буде. З такими кадрами змін не роблять.

Суспільству доведеться знову думати про політичні зміни, а не економічні реформи.

Працював у "Сбербанке России"

41-річна Ірина Венедіктова йшла третьою у списку партії "Слуга народу" на позачергових парламентських виборах у липні 2019 року. До цього очолювала кафедру цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету ім. Василя Каразіна. Брала участь у конкурсі на посаду судді Верховного суду, на іспиті набрала низькі бали й вибула з конкурсу. Із грудня по березень виконувала обов'язки директора Державного бюро розслідувань. Заявляла про скасування закону про амністію учасників Революції гідності. Чоловік Денис Колесник працює у департаменті кіберполіції. Задекларували 700 тис. грн і $40 тис. (понад 1 млн грн) готівки.

44-річий Ігор Петрашко навчався на бізнес-адмініструванні у Львівському національному політехнічному університеті. До призначення міністром був топменеджером в агрохолдингу "Укрлендфармінг" бізнесмена Олега Бахматюка. Працював у "Сбербанку России", російській компанії "Тройка Диалог".

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський не боротиметься з олігархами. Ті відправляють своїх людей в уряд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі