пʼятниця, 22 листопада 2019 07:25

"Зеленський на дистанції один. Має показати, що він гарант змін"

Автор: WWW.PRESIDENT.GOV.UA
  Президент Володимир Зеленський спілкується зі школярами на Всеукраїнському форумі Національної ради дітей і молоді ”Україна зростає разом зі мною” 20 листопада. Прийшов туди з дружиною Оленою. ”Країна повинна бути свіжою. Підтягуйте таких, як ви, до Верховної Ради. Вже пора міняти й цих”, — каже молоді
Президент Володимир Зеленський спілкується зі школярами на Всеукраїнському форумі Національної ради дітей і молоді ”Україна зростає разом зі мною” 20 листопада. Прийшов туди з дружиною Оленою. ”Країна повинна бути свіжою. Підтягуйте таких, як ви, до Верховної Ради. Вже пора міняти й цих”, — каже молоді

20 листопада минуло півроку з дня вступу Володимира Зеленського на посаду президента України. За нього на виборах у другому турі проголосували 73,22% людей.

На почату листопада главі держави довіряли 68% українців, за даними соціологів. На початку жовтня — 66%. У вересні його роботою були задоволені 71% осіб.

— Найбільше досягнення Зеленського за цей час — результати парламентських виборів (у липні партія "Слуга народу" отримала 254 парламентські мандати зі 424. — ГПУ). Це його особистий результат, — говорить політичний оглядач Леонід Швець, 55 років.

А як управлінця?

— Президент ще має вибудувати систему управління. Півроку пішли на вростання у владу. Стара система залишається. Дуже пручається. І хто кого, поки що не зрозуміло. Є велика спокуса почати керувати нею, це простіше. Та є сподівання, що Зеленський усе-таки спробує її перебудувати. Він досі має високий рівень довіри.

Скільки зберігатиметься цей кредит довіри?

— Зеленський на дистанції один. Так, його рейтинг потрохи спадає, а в кого росте? Нікого поруч не з'явилося. Якщо ти біжиш один, то тебе ніхто й не доганяє, і не обганяє. Це проблема. Чуємо тотальну критику. При цьому немає опозиції, яка користується хоча б мінімальною довірою суспільства.

Які головні провали президента?

— Комунікаційний. Чому президент не згадав вчасно про загибель командира 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, полковника Євгена Коростельова?

Як можете оцінити його команду?

— Багато запитань до Кабміну. Але я не поділяю панічних заяв "у них усе валиться, нічого не виходить". Виходить. Проголосували ж за земельну реформу. Вони лише прийшли. З усіма недоліками, потенційними помилками. Але і з шансами, які поки що лишаються.

Що дозволить Зеленському втримати рейтинг?

— Йому не вистачає президентськості. Наскільки людина поводить себе, говорить як президент? Зеленський намагається бути "своїм". Бо як тільки політик в Україні стає "чужим", його починають ненавидіти. З іншого боку, треба, щоб дії, слова, поведінка не викликали сумнівів — у цієї людини влада і якщо він так сказав, то так і буде. Рішення має ухвалювати не керівник Офісу президента.

Що очікує владу і країну наступного року?

— Важкий рік. Доведеться відповідати на питання: що таке нова Україна в міжнародному плані. Бо у США звучить: корумпована держава. Із цим треба щось робити. Усередині країни Зеленський має показати, що він гарант змін.

Виконав 24 обіцянки

За шість місяців глава держави виконав 24 обіцянки, провалив — 18, порахував портал "Слово і Діло".

Президент вніс 33 законопроекти. Зокрема, ухвалені закони про імпічмент; про матеріальне заохочення і захист викривачів корупції; про скасування депутатської недоторканності з 1 січня 2020 року; реформу прокуратури і судів, її критикував Європейський Союз. Повернули покарання за незаконне збагачення і конфіскацію сумнівних доходів. Національному антикорупційному бюро та Державному бюро розслідувань дозволили прослуховування. І проводити обшуки в народних депутатів без згоди ВР.

Рада розглядає президентські законопроекти про зменшення кількості народних депутатів із 450 до 300 та їх обрання за списками партій; дострокове припинення повноважень нардепа через кнопкодавство; посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток бурштину.

Зеленський не виконав обіцянку про оновлення керівників правоохоронних органів, призначати на посади "нових людей".

7 вересня в аеропорті "Бориспіль" зустрів визволених із російського полону 35 українців, серед яких 24 моряки. Цьому передували домовленості з РФ — віддати їм 35 осіб, зокрема росіян, які воювали на Донбасі, шпигунів.

1 жовтня Зеленський заявив, що Україна погодила "формулу Штайнмаєра". Вона передбачає вибори в окупованих Росією районах Донецької і Луганської областей, закон про "особливий статус" цих територій. Це викликало суспільні протести під гаслом "Ні капітуляції" у столиці й регіонах.

Із 29 жовтня на Луганщині почалося розведення військ. У листопаді — на Донеччині.

У недавньому відеозверненні Зеленський заявив: "Ми пообіцяли повне перезавантаження. Хто не зможе працювати, з тим будемо прощатися".

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський на дистанції один. Має показати, що він гарант змін"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі