четвер, 11 вересня 2008 19:29

Зарубінський каже, що для Тимошенко не існує моральних бар"єрів

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Під час розмови нардепу від Блоку Литвина Олегу Зарубінському кілька разів телефонували. Він брав слухавку, вибачався і просив передзвонити через 40 хвилин
Під час розмови нардепу від Блоку Литвина Олегу Зарубінському кілька разів телефонували. Він брав слухавку, вибачався і просив передзвонити через 40 хвилин

"Наберіть мене, коли під"їдете", — каже народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський, 44 роки. Обіцяє спуститися і провести повз охорону комітетів Верховної Ради.

Коли під"їжджаємо до вул. Липської, нардеп уже чекає надворі. Піднімаємося ліфтом і йдемо у його кабінет — невелику кімнату з двома столами. Там сидять Зарубінський і його помічник. Усе закладене стосами законопроектів. Депутат відсуває вбік сріблястий комп"ютер "Самсунг". Киває, що готовий до розмови.

Чому Блок Литвина пішов із сесійної зали 2 вересня перед початком спільного голосування Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко і комуністів?

— У той день ми розглянули законопроект про підвищення престижності шахтарської праці. Це був законопроект "регіонала" Віктора Турманова. Але цікаво було все оформлено: слово взяла Юлія Тимошенко. БЮТ і Партія регіонів влаштували піар-хід. Співчуваю людям, які сприймають на віру такі маніпуляції та обман.

БЮТ і Партія регіонів ще в серпні домовилися про кадрові призначення, переділ України на двох, законопроекти, які вноситимуть. Я про це казав, але мені не вірили. А відкрилася сесія, і вони щодня почали видавати по три законопроекти під авторством "регіонала" Олександра Лавриновича і "бютівця" Андрія Портнова, що стосуються змін до закону про СБУ, Кабмін, Конституційний суд. Цим БЮТ і "Регіони" заявили, що беруть владу в свої руки. Наш блок ніколи не займався такими мерзопакосними інтригами і розборками.

Кажуть, Юлію Тимошенко підштовхнули на союз із "Регіонами" звинувачення Секретаріатом президента в державній зраді?

— Президент із Віктором Балогою довго не могли знайти 37 голосів у "Нашій Україні", щоб вони вийшли з коаліції. Усім відомо, що Партія регіонів паралельно вела переговори і з президентом, і з БЮТом. "Регіонам" байдуже, з ким ділити Україну. Вони некомфортно себе почували, бо звикли бути біля бюджету. Тому залюбки підпишуть угоду із БЮТ.

Та й Юлія Тимошенко ніколи не гребувала такими речами. Дніпропетровці добре знають про її стосунки, наприклад, із Лазаренком. А з керівником "Газпрому" Ремом Вяхірєвим? Для неї моральні речі й бар"єри — зайві. Вона переступить через що завгодно заради мети. У нас немає більш цілеспрямованого політика, ніж Тимошенко. А її мета — стати президентом України. Якщо для цього Партія регіонів підходить — добре. "Наша Україна" була місточком на посаду прем"єра. Те, що Тимошенко порозумілася з комуністами, — факт. Усі бачать, як сиплються державні посади на них за потрібні голосування, — Зарубінський говорить швидко й енергійно жестикулює. Раптом зупиняється і ніяково перепитує: — Вибачте, я забув, яке було ваше запитання?

Чому "Регіони" не змогли домовитися із президентом?

— Із нашим президентом не так просто домовлятися, бо він надто довго приймає рішення. Можливо, він рішення і раніше прийняв би, але в "Нашій Україні" важко знайти 37 чоловік, які однаково думали б.

Я ще півроку тому говорив, що "Наша Україна" і БЮТ — це неприродний і штучний союз. Ну що об"єднує Юлію Володимирівну з націонал-патріотами? У БЮТ є вкраплення колишніх політв"язнів, але вони не приймають рішень. У БЮТі приймає рішення та сама когорта, що і в Партії регіонів — колишні СДПУ(о)-шники. Їм національні питання — до лампочки.

Це природний союз?

— У БЮТі є шість доларових мільярдерів, а у Партії регіонів — сім. У них — спільні інтереси і бізнес-проекти. Тимошенко ж говорила, що з "Регіонами" не буде ніколи. Запевняла, що таке може статися тільки тоді, коли її забере НЛО і проведе над нею якісь експерименти. То тепер необхідно зробити медичну перевірку — може, із нею щось зробили? Або пам"ятаєте її заяви, що уряд Януковича крав зі швидкістю 60 доларів за секунду без перерви на їжу і сон? А незабаром вона оголосить юридично про створення коаліції з Партією регіонів.

У БЮТ є шість доларових мільярдерів, а у Партії регіонів — сім

Але ж після цього її рейтинг упаде.

— У неї є мета — бути першою особою в державі. До речі, і комусь помститися…

Зарубінському телефонують. Він просить передзвонити за 40 хв. Потім продовжує:
— Для таких людей, як Тимошенко, характерна злопам"ятність. І вона помститься не тільки Ющенкові.
Тимошенко усвідомлює, що на певний час рейтинг втратить. Але вважає, що люди вже пригодовані нею, полюбили її, закохалися. Певною мірою цей розрахунок правильний.

Для Юлії Тимошенко і людей, які платили по 5–7 мільйонів за місце у списку її блоку, важливо якнайдовше пропрацювати на посадах. І буде супер, якщо із прем"єра вона піде на президентські вибори. Тому не страх за рейтинг зараз визначає її поведінку, а прагнення залишитися на посаді.

Янукович об"єднується з нею лише заради доступу до бюджету?

— Звичайно! У нього у фракції 175 людей. Я не беру до уваги охоронців і масажисток широкого профілю. Там є люди достатньо серйозні — директори великих підприємств, об"єднань. Вони все життя були при владі. Сьогодні ж відрізані від бюджету і залежать від того, скільки уряд у ручному режимі їм виділить. Тож для Януковича на перше місце виходить не те, що він говоритиме виборцям. Бо невідомо, ще коли ці парламентські вибори будуть. У мене є підозри, що 2012 року. Пройдуть президентські вибори, і парламентарі швидко зрозуміють, хто командує.

Чи є перспектива для Януковича в союзі з Тимошенко?

— Янукович на своєму рівні звик бути першою людиною. Спочатку у Донецьку, потім — двічі в уряді. Сьогодні він не в своїй тарілці. Він — непублічна людина, і йому некомфортно у сесійній залі. Тому він там рідко буває.

У день спільних голосувань БЮТу і Партії регіонів він ходив коридорами парламенту у гарному настрої.

— Бо наступним кроком він бачить, як стане в певному відомстві першою людиною. Тимошенко не уступить місце прем"єра, але він може стати спікером.

Але ж йому некомфортно в сесійній залі...

— Йому некомфортно, коли у президії сидить Яценюк — молодший за нього майже вдвічі, і координує роботу. А от коли Янукович буде на місці Яценюка і спинятиме когось, а комусь даватиме слово і впливатиме на законодавчі ініціативи економічного характеру — це буде серйозний компенсатор за некомфортність.

Якщо Тимошенко збирається стати першою особою в державі, то навіщо вона голосувала з "Регіонами" за зменшення президентських повноважень?

— Це свідчення її непослідовності. 2004 року її фракція не проголосувала за зміни до Конституції. Пояснювала, що не можна послаблювати в Україні президентську владу. Нині робить навпаки.

А кому вона збирається помститися на посаді президента?

— 2004-го головними її ворогами були "кучмісти". Сьогодні в її блоці зібрані усі провідні "кучмісти", навіть ті, що вимагали третього терміну президентства для Кучми (нинішній "бютівець" Богдан Губський був автором подання до Конституційного суду про дозвіл Леонідові Кучмі балотуватися на третій термін. — "ГПУ").

Чому дніпропетровський мільярдер Ігор Коломойський, який тривалий час фінансував Блок Тимошенко, сказав, що бачить себе в еміграції за її президентства?

— Він це сказав, коли добре із нею познайомився. Очевидно, до того погано її знав.

Чому політики в один голос заговорили про силовий сценарій виходу з політичної кризи?

— Згадаємо листопад 2004 року. Хто мирних протестувальників закликав взяти штурмом Адміністрацію президента? А там були озброєні до зубів спецназівці. До цього закликала Тимошенко! Якби не велика культура людей на Майдані, то були б ріки крові.

Юрій Луценко підтримує Тимошенко й очолює Міністерство внутрішніх справ. Під його керівництвом сотні тисяч міліціонерів. І він дозволяє собі у Секретаріаті президента бити мера столиці. Якщо у нас людина з неадекватною психікою керує правоохоронними органами, то в умовах такої жорсткої політичної конфронтації достатньо сказати: "Фас!"

Після розмови Зарубінський просить у фотографа "ГПУ" переглянути свої знімки. Хвалиться, що має гарний цифровий фотоапарат і теж полюбляє фотографувати.

1963, 26 жовтня — Олег Зарубінський народився у Вінниці
1984 — закінчує місцевий педагогічний інститут
1992 — завідувач у ньому кафедри політології
1998 — народний депутат від Народно-демократичної партії
2002 — народний депутат від блоку "За єдину Україну!"
2006 — балотується у народні депутати в Блоці Литвина. Не проходить до парламенту
2007 — народний депутат від Блоку Литвина
Одружений, має доньку

Зараз ви читаєте новину «Зарубінський каже, що для Тимошенко не існує моральних бар"єрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі