середа, 12 січня 2011 10:15

Заарештували 12 членів "Тризуба"

Автор: фото з родинного архіву Стемпіцьких
  Голова всеукраїнського об’єднання ”Тризуб” Андрій Стемпіцький (ліворуч) тримає на руках найменшого сина Ростислава
Голова всеукраїнського об’єднання ”Тризуб” Андрій Стемпіцький (ліворуч) тримає на руках найменшого сина Ростислава

Дванадцять членів організації "Тризуб" ім. Бандери, включно із керівником центрального проводу Андрієм Стемпіцьким та трьома синами, заарештували протягом останніх трьох днів на Івано-Франківщині. Наприкінці 2010 року ця організація взяла на себе відповідальність за відрізану голову від фігури Сталіна на пам'ятнику в Запоріжжі.

— "Тризубівці" їхали трьома авто, нібито зі Львова до Івано-Франківська. Кажуть, міліція "вела" їх із самого початку, — розповідає Ольга, яка мешкає в Рогатині на Івано-Франківщині. — Коли машини зупинилися заправитися, людей затримали. Кажуть, арештовані мали зброю в авто.

Керівника тернопільського "Тризуба" 21-річного Василя Лабайчука арештували у ніч на 10 січня. Міліція забрала його з будинку в селі Красносільці Збаразького району, де живе з батьками.

— Як я знаю, до Василя о другій ночі постукали міліціонери і сказали йти за ними. Де він зараз — невідомо, — каже "ГПУ" 50-річний Євген Філь із місцевої організації. Він є одним із засновників "Тризуба".

— Була інформація, що у Збаразькому райвідділі. Але, можливо, перевезли до Івано-Франківська, де тримають інших "тризубівців", — продовжує Філь. — Зараз на нас хочуть повішати тероризм, підрив пам'ятника у Запоріжжі. Наші хлопці за кілька днів до вибуху зрізали скульптурі голову — і взяли за це відповідальність. Але нелогічно спочатку зрізати голову, а потім підривати. Ми не маємо до цього відношення. До того ж Василь і зрізання голови не організовував.

Лабайчук керує "Тризубом" на Тернопільщині кілька місяців. Доти три роки був членом організації. Неодружений, закінчив місцевий технічний коледж. Телефон Василя не відповідає. Колеги знайшли Лабайчуку адвоката.

Командир Львівського міського осередку "Тризуба" 24-річний Юрко Палій каже:

— Наскільки нам відомо, затримано 12 наших хлопців. З ними ніякого зв'язку немає. Знаємо лише про нашого головного командира з Франківська Андрія Стемпіцького. Його перевели з Рогатина в Івано-Франківськ і висунули звинувачення. Але невідомо, яке саме. Підозрюємо, що шиють підрив пам'ятника Сталіну, до якого ми не маємо стосунку. Чиниться чисто політичний тиск. Йде залякування наших хлопців. Мовляв, керівництво затримали й тепер усі ховайтеся, бо будете наступними. Думаю, затримання можуть бути й далі. Але й ми не спатимемо. Головне — донести до людей інформацію, бо нас хочуть дискредитувати, зробити з нас терористів. Наприклад, зброю, яку приписують, наші не носять. Вона не потрібна нам. Ми — мирна організація.

В Івано-Франківському управлінні МВС говорять, що отримали інформацію про прибуття на їхню територію групи людей із різних регіонів, які могли чинити протиправні дії. Виявили, що більшість із затриманих є членами "Тризуба". Їх — 9. У них вилучили автомат і 124 патрони до нього, три пістолети з набоями, саморобні ножі, дев'ять радіостанцій, дві гранати без запалів, пневматичні гвинтівки, рушницю з набоями. Тому порушили кримінальну справу за незаконне поводження зі зброєю та бойовими припасами. Їм загрожує від двох до п'яти років.

Зараз ви читаєте новину «Заарештували 12 членів "Тризуба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі