понеділок, 25 лютого 2008 17:57

"За тиждень-два треба розробити статут і програму об"єднаної партії"

  Владислав Каськів: ”Однозначно, що партія буде. Не виключено, що не одна, а дві чи три”
Владислав Каськів: ”Однозначно, що партія буде. Не виключено, що не одна, а дві чи три”

Цього тижня блок "Наша Україна — Народна самооборона" планує зареєструвати законопроект про об"єднання кількох партій в одну. Ще перед достроковими виборами НУ-НС обіцяв до кінця 2007-го злитися в єдину партію, але цього не сталося. А вихід із "Нашої України" сімох членів на чолі з головою Секретаріату президента Віктором Балогою  ніби поставив на перспективах об"єднаної партії хрест.

Однак лідер партії "Пора", нардеп 34-річний Владислав Каськів, переконує, що процес навпаки відновлено:

— Минулої п"ятниці на засіданні політради блоку очільники дев"яти партій говорили по цьому питанню. Одностайно проголосували: винести готовий законопроект на розгляд Верховної Ради. Його розробив Роман Зварич.

Ваш блок намагається реабілітуватися після невиконання обіцянок про створення єдиної партії до грудня 2007-го?

— Я такої обіцянки не давав. Але з"їздом "Пори" були затверджені принципи, на яких має бути створена на основі блоку єдина партія. Насамперед ідеться про спільну юридичну та ідеологічну платформу. В її основі має стояти радикальна економічна реформа в Україні.

Але чи можливо створити партію з блоку НУ-НС, де є ліві, ліберали, праві?

— Треба якнайшвидше, за тиждень-два, розробити остаточний статут, програму. Маємо знайти механізми партійної інтеграції. Бо дев"ять партій — це ж не тільки їхні голови, а й районні та місцеві організації. Слід сісти за стіл і обговорити розбіжності. Але головне — потрібно визначити ідеологію. Якщо не вдасться це зробити, то хоч побачимо результат: скільки партій і за яким принципом готові об"єднатися. Однозначно, що партія буде. Не виключено, що не одна, а дві чи три.

У блоці заговорили про об"єднання в єдину партію через вихід депутатів із "Нашої України"?

— Я одним із перших підняв це питання на політраді блоку. Сказав, щоб ми нарешті визначили наші цілі в політиці. Треба зрозуміти, що нас об"єднує, а що роз"єднує. Це не означає, що станемо ворогами, але знатимемо, за якими принципами співпрацюватимемо.

Але ж можете пересваритися, коли обиратимете голову єдиної партії.

— Суперечки виникнуть обов"язково. Але питання лідерства не треба вирішувати до того часу, доки не визначимо питання ідеології та структури. І хто б лідером не став, це буде достойна людина.

Кандидатуру обиратимете серед лідерів партій?

— Не обов"язково. Можливо, було б доцільно, щоб ніхто з лідерів дев"яти партій не розглядався на лідерство.

Ця партія теж буде пропрезидентською?

— Якщо вона буде проособистісною, то не матиме перспектив. Партія має орієнтуватися на своє політичне завдання.

Ви б погодилися її очолити?

— Я готовий бути в команді, що працюватиме на мету, — ухиляється від відповіді Каськів.

БЮТ підтримає ваш законопроект про об"єднання в єдину партію?

— У них не буде жодних заперечень, бо і їм він потрібен. Але зараз головне об"єднати конкретних людей навколо певних цілей.

Зараз ви читаєте новину «"За тиждень-два треба розробити статут і програму об"єднаної партії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі