Ексклюзиви
пʼятниця, 26 квітня 2019 07:40

За два дні у відставку пішли п'ять голів облдержадміністрацій

— Хочу подякувати Петрові Порошенку за те, що втримав країну і дав нам можливість нести горду назву української нації. Я працював із ним. Тепер маю зробити як гідна людина, як чоловік — піти разом із ним, — каже 41-річний Олексій Савченко, голова Миколаївської обласної державної адміністрації 22 квітня.

Про відставку також оголосили керівник Львівської ОДА Олег Синютка, Тернопільської ОДА — Степан Барна, голова Закарпаття Геннадій Москаль і Донецької військово-цивільної адміністрації Ігор Стокоз. Писати заяви почали наступного дня після президентських виборів. Напередодні пішов із посади голова Херсонської області Андрій Гордєєв.

Керівника Одещини Максима Степанова звільнили за ініціативою президента раніше.

— У цій ситуації є два аспекти — юридичний і політичний, — говорить політолог 41-річний Віктор Таран. — За законом, голови ОДА автоматично стають виконувачами обов'язків після виборів президента. Далі новообраний глава держави вирішує їхню долю на цій посаді. Мають шанс залишитися, якщо домовляться з новим президентом.

Є інший аспект — люди, які почуваються в команді Порошенка, приймають політичне рішення про відставку.

В Україні є 24 керівники обласних державних адміністрацій. Двоє з них очолюють військово-цивільні адміністрації — Луганську й Донецьку.

З листопада 2017-го їх призначає і звільняє президент за поданням уряду. До того два роки проводили конкурс на посади голів місцевих адміністрацій.

Зараз ви читаєте новину «За два дні у відставку пішли п'ять голів облдержадміністрацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути