четвер, 28 серпня 2008 15:57

З Михайлом Сиротою прощалися політики з усіх фракцій

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Президент Віктор Ющенко висловлює співчуття матері  загиблого в автокатастрофі народного депутата Михайла Сироти під час прощання з ним у клубі Кабміну. Поруч сидить племінник покійного
Президент Віктор Ющенко висловлює співчуття матері загиблого в автокатастрофі народного депутата Михайла Сироти під час прощання з ним у клубі Кабміну. Поруч сидить племінник покійного

У середу на Байковому кладовищі поховали народного депутата від Блоку Литвина Михайла Сироту, 52 роки. Його називали "хрещеним батьком" Конституції України. Загинув Сирота в автокатастрофі в понеділок.

Аварія сталася за 80 км від Києва на дорозі Устинівка—Гребінки—Узин. Сирота із дружиною Іриною поверталися з дачі. Його "тойота" зіткнулася з "ланосом", за кермом якого був 23-річний місцевий житель. Він теж загинув. Дружину Сироти доправили в реанімацію.

Об 11.00 починається церемонія прощання в клубі Кабінету Міністрів. Посередині зали стоїть труна. Обличчя покійного — сірого кольору, але без ушкоджень.

— Синочку мій рідненький! Кровиночка моя! — плаче його мати Мар"яна Сирота, літня жінка в чорному одязі.

Притискає до грудей мокру від сліз хустинку. Родичі, політики, журналісти кліпають почервонілими очима.

— Бабушка, йдемте, — бере під руку хтось із онуків.

— Я хочу надивитися на нього! — тримається вона за труну.

Біля стін стоять вінки. На них написано "Михайлу Дмитровичу від дружини", "....від сина", "...від президента В. Ющенка", "... від прем"єр-міністра Юлії Тимошенко". Найбільший — із широкою чорною стрічкою "...від В. Януковича".

— Кроком руш! — віддає наказ командир почесної варти.

Військові стають із чотирьох сторін біля труни. Прощатися із Сиротою підходять політики. Першим — Володимир Литвин. Потім повз труну проходять "нашоукраїнці", "бютівці", комуністи. З"являється колишній президент Леонід Кучма, 70 років. Одягнений у сині футболку, штани та черевики. Прощається без емоцій на обличчі.

— Чудова була людина. Проста, саме головне. Про себе занадто високої думки, але він дійсно заслуговував поваги, — каже про Сироту.

Приходять президент Віктор Ющенко, лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Коли з"являється прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, зала освітлюється фотоспалахами. За нею йдуть усі міністри. Прем"єрка кладе квіти. Кілька секунд тримається за труну. Їй показують, щоб підійшла до родини. Тимошенко обіймає сина. Підходить до матері. Вона плаче. Глава уряду щось шепоче на вухо, притуляється губами до руки. Починає сама плакати.

До будинку під"їжджає автобус. Військові заносять у нього труну. Їдуть на панахиду в Трапезну церкву Києво-Печерської лаври. Відспівує архієпископ Павло.

— Цій людині було не чуже світське, але саме він вніс у закон держави слово "Бог", — каже перед служінням про слова в Конституції, що її приймала Верховна Рада. "Усвідомлюючи відповідальність перед Богом..."

Після молитви їдуть на Байкове кладовище. Машиною клініки "Борис" до нього привозять дружину Сироти Ірину Євгенівну на візку. Вона майже не рухається. Священик просить кинути по три грудки землі в могилу. Жінка повільно махає рукою, що зробить це першою. За нею — усі інші.

Зараз ви читаєте новину «З Михайлом Сиротою прощалися політики з усіх фракцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі