четвер, 04 грудня 2008 19:16

"В"ячеславові Кириленку може бути трошки неприємно"

Минулого тижня з"їзд "Нашої України" обрав головою партії президента Віктора Ющенка. Поряд із ним у президії сиділи заступники попереднього голови В"ячеслава Кириленка. Один із них — нардеп Зіновій Шкутяк, 60 років.

— Я до останнього не знав. Для мене це була новина, — говорить він про режим секретності, в якому президент готувався очолити "Нашу Україну".

На вул. Інститутській, нижче повороту на вул. Банкову, є невеликий будинок. Це парламентський комітет із питань будівництва й житлово-комунального господарства. На другому поверсі там є кабінет Шкутяка. Це невелике приміщення: всередині поміщаються лише два великі столи — нардепа і його помічника. Поміж ними — велика картонна коробка від монітора. На столі Шкутяка — папери, ноутбук і статуетка жінки зі списом, щитом й оголеними грудьми.

Депутат витягає з кишені запрошення на творчий вечір народної артистки України Марії Стефюк:

— Треба було б піти. Мене запросили. Вона наша землячка, з Косівського району. Має унікальний голос. Піду сам, бо дружини тут немає. Сім"я живе в Івано-Франківську. А я — в готелі "Київ".

На умови не скаржитеся?

— А що, якщо я поскаржуся, то стане краще? — усміхається.

Ви могли собі уявити минулого тижня, що станете заступником Віктора Ющенка?

— Я вперше почув про це на з"їзді, коли Кириленко запропонував обрати головою партії Віктора Андрійовича. Раніше не знав. Пам"ятаю, як півтора року тому велася ця дискусія. Тоді якась частина нашої партії була за те, щоб Віктор Андрійович очолив її. Але він став лише почесним головою.

Чому Ющенко так кардинально змінив думку?

— Мені важко сказати, бо не знаю деталей. Але сьогодні ситуація не найкраща. Економічна криза, багато наших внутрішніх проблем, які призводять до поглиблення кризових явищ. Очевидно, що потрібно їх вирішувати. Обрання Віктора Андрійовича головою означає, що він буде ближчим до вирішення питань не тільки як президент, але і як керівник однієї з партій.

Кажуть, Кириленко не збирався йти з посади голови. І був розчарований рішенням Ющенка.

— Після з"їзду мені з Кириленком ще вдалося поговорити. Але сумніваюся, що він образився. Думаю, щиро склав повноваження голови на користь Віктора Ющенка. Бо також хоче, щоб партія посилилася. Він прекрасно розуміє, що в кризовій ситуації теоретичні питання не працюють.

Ніколи в житті за нормальних умов наша партія не висунула б Івана Плюща кандидатом від нашої політичної сили на голову Верховної Ради. Але в даний момент ми зробили це одноголосно. Без будь-якого тиску. Розуміємо, що це єдиний можливий вихід із ситуації. Плющ — компромісна фігура. Хоча у звичайній ситуації ми голосували б за Кириленка. Зараз В"ячеславові Анатолійовичу може бути трошки якось неприємно. Але це правильні ходи для вирішення проблем, які стоять перед країною.

А коли Кириленко дізнався, що президент має намір очолити "Нашу Україну"?

— Він знав, — каже після паузи Шкутяк. — Не можу конкретно сказати коли. Але в переддень до цього були переговори, і він уже в принципі погодився, що запропонує кандидатуру Ющенка.

Після з"їзду ваш однопартієць Олександр Третьяков сказав, що йому Славіка жалко...

— Ну, це вам треба його запитати, чому він так висловився. Але думаю, що В"ячеслав має великий потенціал, і впевнений, що він розкриється. Кириленко практично всі справи партійні вирішуватиме і ще набереться додаткового досвіду в президента.

Нардепові дзвонять на мобільний. Він швидко бере телефон, збиває дзвінок і вимикає звук. Шкутяк шморгає носом, час від часу підтирає рукою. Підводиться і йде до невеличкої шафи, витягає з кишені пальто носовичок і сякається. Повертається за стіл.

То навіщо було обирати Ющенка головою? Щоб задекларувати, що це партія президента?

— І це також. І що це єдина партія, в якій він фактично є керівником. Але президент країни матиме надто мало часу, щоб займатися партією. Щоденною роботою займатиметься Кириленко. Президент прийматиме кардинальні рішення. Без його згоди їх не ухвалюватимуть.

У "Нашій Україні" Ющенко має стовідсоткову підтримку. Поїдьте по регіонах і побачите, що його авторитет дуже високий. Що стосується фракції, то у Віктора Андрійовича є великий дар людини, яка вміє переконувати. Я особисто не вірив, що можна добитися такого голосування, якого ми досягли по Плющу. Бо в нас немає такого у фракції, щоб депутати голосували, бо президент так сказав. Фракція достатньо демократична.

Із початку року виглядало, що Віктор Балога будує альтернативу "Нашій Україні" — свою партію "Єдиний центр". Це мала бути пропрезидентська сила. Тоді з вашої партії пішли Роман Безсмертний, частина губернаторів. Нині Віктор Ющенко заявив, що він — лідер "Нашої України". То Балога програв?

— Давайте підійдемо з іншого боку до цього питання. Безсмертний не писав заяви про вихід із партії. Наскільки я знаю, він не є членом "Єдиного центру". Його ніхто з "Нашої України" не виключав. Те, що була заява про його вихід із партії, то це робили за нього інші люди.

То він залишається членом "Нашої України"?

— Так. Він попросив, щоб його не обирали в раду партії. Сказав, що йде на роботу в Секретаріат президента і буде зайнятий.

Піду сам, бо дружини тут немає. Сім"я живе в Івано-Франківську

А немає в нього образи, що він збудував "Нашу Україну", а його усунули від керівництва?

— Можливо, трохи ображений. Але його ніхто не усував. Він сам відійшов із різних причин.

Які мінуси того, що Ющенко офіційно очолив "Нашу Україну"?

— Не знаю.

Депутати з БЮТу вам ще не говорили, що оскаржать обрання Віктора Ющенка в Конституційному суді, бо 103-тя стаття Конституції забороняє президентові очолювати будь-які об"єднання громадян?

— Такої розмови не було. Але було б добре, якби від БЮТу було таке подання. Я  хотів би, щоб Конституційний суд це роз"яснив. Тоді буде гарантія, що нам треба внести зміни щодо цього питання. Бо в нашій Конституції багато неточностей і нестиковок. В усьому світі президент має бути представником якоїсь політичної сили, а в нас це забороняється. Ми ж повинні знати, кого за духом ми обираємо.

Із рукава піджака в депутата визирає годинник від "Філіп воч" із колекції "Панама". Коштує такий майже 3,5 тис. грн.

Скільки депутатів у Верховній Раді проголосують за спікера Плюща?

— Щонайменше 55–60 депутатів.

Разом із Партією регіонів цього якраз вистачає, щоб обрати голову Верховної Ради.

— Так. Але нехай Партія регіонів створює коаліцію з БЮТом. Ми згодні, підемо в опозицію. Але коаліції "Нашої України" з Партією регіонів бути не може. У нас надто сильні політичні розбіжності. Хоча економічні питання депутатів не розділяють. А якщо коаліції не буде, то доведеться працювати ситуативною більшістю. Бо далі тягнути не можна. Треба приймати рішення у Верховній Раді. Треба обрати спікера і приймати антикризові закони і бюджет. Уряд ніхто не чіпатиме.

1948, 5 січня — Зіновій Шкутяк народився в селі Грабівка Калуського району на Івано-Франківщині

1970 — закінчив Львівський політехнічний інститут

1975 — начальник зміни на Калуському хіміко-металургійному комбінаті

1988 — директор Івано-Франківського заводу тонкого органічного синтезу

1994 — заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації

1997 — президент товариства "Регіональне агентство економічного розвитку"

1998 — міський голова Івано-Франківська

2006 — обраний народним депутатом від блоку "Наша Україна"

2007 — заступник голови партії "Наша Україна", обраний депутатом від блоку "Наша Україна — Народна самооборона"

Одружений. Має доньку й сина

Зараз ви читаєте новину «"В"ячеславові Кириленку може бути трошки неприємно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі