вівторок, 22 січня 2008 17:40

Вперше офіційно вшанували Олексу Гірника

Уночі 21 січня 1978 року Олекса Гірник облився бензином і підпалив себе на знак протесту проти поневолення українського народу. Зробив він це на Чернечій горі в Каневі, де поховано Тараса Шевченка. Минулого понеділка вперше на офіційному рівні відзначили 30-ті роковини по його смерті.

Близько 11-ї на Чернечу гору східцями піднімаються майже 40 представників всеукраїнського об"єднання "Свобода" із Черкас та Канева. Несуть кілька національних і партійних прапорів. На горі до колони приєднуються священики. Один на ходу одягає чорну рясу.

Спочатку кладуть квіти біля підніжжя пам"ятника Шевченкові. Потім ідуть до місця самоспалення Гірника. До нього 150 м. Між двох дубів лежить невеликий камінь. На ньому й поряд лежать пучки калини. Люди кладуть квіти, священики співають "Господи помилуй". Вогонь на свічках гасить дощ.

— Акт самоспалення Олекси Гірника — це протест проти російської окупації України, проти насилля над українським народом за радянських часів, — починає свій виступ 55-річний Юрій Гамалій із канівської "Свободи". — Він зарання готувався до цього й не випадково вибрав місце біля Шевченка. У своїх листівках, котрі розкидав перед спаленням, були цитати Тараса Григоровича. Гірник облив себе бензином і підпалив отут над схилом. Муки були настільки великими, що він прискорив смерть ударом ножа в серце. Про його вчинок стало відомо лише в 1990-х. Канівський лікар Михайло Іщенко, який виїжджав тоді на місце пригоди, опублікував статтю про той страшний випадок.

На 12-ту годину приїжджають голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко, депутати Верховної Ради: Іван Заєць, Лілія Григорович, Михайло Косів та сини Гірника Євген і Маркіян. Згадують, що в останньому листі до дружини він вибачався і пояснював свій вчинок. Писав, що Україна буде незалежною.

Муки були настільки великими, що він прискорив смерть ударом ножа в серце

Олекса Гірник був родом із Івано-Франківщини. На момент смерті мав 66 років. За життя він відбув покарання в тюрмах за антипольську агітацію та пропаганду серед офіцерів і солдат. Його звинувачували в причетності до Організації українських націоналістів та антирадянській діяльності.

— Я вдячний президенту, що він нагородив батька посмертно відзнакою "Герой України", — говорить 53-річний Євген Гірник. — Він поки що не ввійшов у підручники з історії. Але сподіваюся, що це питання вирішиться.

Уклоняється й дякує всім, хто прийшов. Присутні поминають Олексу Гірника хвилиною мовчання. Потім співають гімн України.

Зараз ви читаєте новину «Вперше офіційно вшанували Олексу Гірника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі