пʼятниця, 11 жовтня 2019 06:51

"Владу переконали: від арешту Пашинського матимете тільки плюс"

Автор: TSN.UA
  Колишній народний депутат Сергій Пашинський (праворуч) разом із адвокатом Андрієм Федуром (в центрі) чекають на рішення в Печерському районному суді Києва. Федур заявив, що є загроза життю його підзахисного
Колишній народний депутат Сергій Пашинський (праворуч) разом із адвокатом Андрієм Федуром (в центрі) чекають на рішення в Печерському районному суді Києва. Федур заявив, що є загроза життю його підзахисного

— Сьогодні побачили портновське (колишній заступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов, повернувся в Україну у травні. — ГПУ) правосуддя. Вони мене не злякають. Шкода, що ми знову повернулися в часи Януковича і Портнова. Це розправа, — говорить колишній народний депутат 52-річний Сергій Пашинський у Печерському районному суді Києва 7 жовтня. Суддя Олеся Батрин оголосила йому запобіжний захід — взяття під варту на два місяці, до 4 грудня.

Клопотання про це подало Державне бюро розслідувань.

Слідчі підозрюють Пашинського, що він умисно завдав тяжких тілесних ушкоджень мешканцю Васильківського району Київщини 38-річному В'ячеславу ­Хімікусу. Його під час словесної перепалки 31 грудня 2016 року екс-нардеп поранив із пістолета на дорозі біля Василькова. Чоловік отримав вогнепальний осколковий перелом стегнової кістки лівої ноги. Тоді Пашинський стверджував, що захищав себе та дружину. Поліція відкрила справу за хуліганство й умисне тяжке тілесне ушкодження. У липні 2017-го Генеральна прокуратура закрила провадження, бо не виявила в його діях складу злочину. У листопаді наступного року Хімікусу повідомили про підозру в хуліганстві. А 4 жовтня цього року ДБР оголосило Пашинському підозру.

У суд прийшов колишній секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов. Пашинського відправили до Лук'янівського СІЗО. Ухвалу можна оскаржити протягом п'яти днів.

— Основна версія, чому за Пашинського взялися зараз — його особистий конфлікт з Андрієм Портновим. Той мститься. Хоче посадити, хоча б у СІЗО, — каже політолог Віталій Бала, 53 роки.

— Якщо не буде "безпредєлу", адвокати виправдають свого клієнта. Прокуратура вже закривала справу. Напередодні суду Портнов публічно заявляв, що у Пашинського будуть проблеми. А після — мовляв, створимо йому в ізоляторі "класні" умови. Це вказує на заангажованість суду. Хоч як би ми ставилися до Пашинського, але останні події не мають стосунку до правосуддя.

Пашинський став фігурою, на якій роблять політичний піар. Розрахунок — що громадянам це сподобається, вони не вникатимуть у суть питання. Бо коли нинішня влада казала, що будуть саджати, йшлося про те, що хтось заробляв на війні, корупцію. Але не за хуліганство.

Коли стався інцидент із застосуванням пістолета, на Пашинського зразу посипалися звинувачення — мовляв, депутати такі-сякі. Сформувалася певна суспільна думка. Як і про всіх старих політиків. І теперішня влада тепер грає на цих негативних емоціях. Той, хто це розуміє, переконав представників влади: від арешту Пашинського матимете тільки плюс для рейтингів.

Андрій Портнов визнав, що це він стоїть за підозрою Сергієві Пашинському. Каже, це його адвокати "подають клопотання, скарги, заяви й майже три роки ведуть щодо нього судові процеси". Такими ж справами погрожує п'ятому президенту Петрові Порошенку.

"Петре Порошенко, сподіваюся, вам зрозуміле сьогоднішнє рішення суду по Пашинському. Ми робитимемо все, щоб ви стали наступним клієнтом слідчого ізолятора", — написав Портнов 7 жовтня.

"БПП" Порошенка і "Народний фронт" Авакова-Яценюка робили ДБР максимально ручним органом. Три роки ми послідовно повторювали, що це помилка і вони ж перші стануть жертвою, — пише у "Фейсбуку" голова Центру протидії корупції 34-річний Віталій Шабунін.

— П'ять років ми так само говорили про необхідність судової реформи. А нам кричали не розхитувати човен. Шановні, тепер на своїх шкурах відчуйте незахищеність звичайних людей перед безпрєдєльною правоохоронною та судовою системами. Тепер майте нести відповідальність за згаяний вами шанс на реформи.

А "Слуги народу" — зробіть висновки з помилок попередників. Влада завжди тимчасова. Залиште по собі інституції, що керуватимуться законом, а не політичною доцільністю".

4 рази обирався народним депутатом Сергій Пашинський. У Верховній Раді попереднього скликання був заступником голови фракції "Народний фронт". Очолював Комітет з питань національної безпеки й оборони. Під час Революції гідності був одним із керівників Штабу національного спротиву. Має будинок на 1020 "квадратів" та сім земельних ділянок загальною площею 1,3 га у селі Хлепча на Київщині. Швейцарські годинники "Брюгге" і "Шопард", два автомобілі "Мерседес-Бенц", катер. У дружини два авто — "Фольксваґен" і "Субару". У Пашинського $5 тис. і 50 тис. євро готівкою, ще 159 тис. грн у банку. У дружини — $150 тис., 50 тис. євро готівкою, 2317 грн і $1435 у банку. У лютому 2015 року 24-річний син Пашинського Антон став топ-менеджером державного підприємства "Спецтехноекспорт" з експорту та імпорту зброї.

Зараз ви читаєте новину «"Владу переконали: від арешту Пашинського матимете тільки плюс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі