вівторок, 14 серпня 2018 07:51

Влада домовилася з Кернесом
2

­Понад три роки тривали слухання у провадженні щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса про побиття і катування євромайданівців. 10 серпня в Київському районному суді Полтави справу закрили, бо прокурори частину ­засідань пропустили
Фото: УНІАН
Люди пікетують під будівлею Київського районного суду Полтави 10 серпня. На засідання прийшли приблизно десяток протестувальників. Вимагають справедливого вироку меру Харкова Геннадію Кернесу та його охоронцям

— Я ожидал оправдательный приговор. Ни один свидетель ничего не сказал, доказательств не было, — говорить міський голова Харкова 59-річний Геннадій Кернес у залі Київського районного суду міста Полтави 10 серпня.

Суддя 41-річний Андрій Антонов через неявку на дебати двох прокурорів закрив кримінальне провадження щодо мера Харкова і його охоронців Віталія Блинника та Євгена Сміцького. Їх підозрюють у викраденні, катуванні й погрозах убити двох учасників харківського Майдану — Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова у січні 2014-го.

Три роки тому в березні Генеральна прокуратура передала справу до Дзержинського райсуду Харкова. Потім розгляд перенесли в Полтаву. За цей час її вели 19 прокурорів.

Рішення можна оскаржити протягом семи днів.

"Суддя у порушення всіх законодавчих норм виніс завідомо неправосудне рішення. Він буде відповідати, — написав 10 серпня у "Фейсбуку" генпрокурор 53-річний Юрій Луценко. — Справа Кернеса має бути повернута на розгляд для ухвалення об'єктивного вироку. Прокурори були хворі. А суддя не мав права без них іти в дорадчу кімнату".

Того ж дня щодо судді Андрія Антонова прокуратура Полтавської області порушила кримінальну справу. Націо­нальне агентство з питань запобігання корупції перевірить його декларації за три роки.

— Справа триває четвертий рік. Було 75 судових засідань. Зібрати докази було непросто. Але їх достатньо, щоб притягнути Кернеса до відповідальності, — говорить координатор харківського Майдану Володимир Чистилін, 44 роки.

— 2014-го сподівалися, що процес завершиться швидко і справедливо. Десятки харків'ян приїжджали в Полтаву з пікетами. Минав час — і люди зневірювалися. На останніх засіданнях було по кілька активістів.

Прокурори з'являлися, але складалося враження, що це нікому не цікаво. Суддя не знав що робити, брав перерви. Адвокати Кернеса затягували процес.

Прокуратура подасть апеляцію — і все знову піде по колу. Бачимо фарс і небажання прийняти рішення.

Кернес домовився з Порошенком. Не приховує, що підтримуватиме його на виборах. Пообіцяв 30 відсотків голосів харків'ян. Владі вигідно тримати мера на гачку — не відпускати й не закривати справу.

— Адміністрація президента — слабка. Для підсилення їй потрібні такі люді, як Кернес, — каже політичний оглядач 54-річний Леонід Швець.

— На майбутніх виборах багато що вирішуватимуть великі міста. Той, хто тримає там владу, зможе забезпечити потрібний результат.

Подібна ситуація в Одесі. Претензії до тамтешнього мера Геннадія Труханова (його затримали у лютому цьогоріч в аеропорту "Бориспіль". Антикорупційне бюро підозрює у привласненні майна, що завдало збитків державі на 185 млн грн. Суд відпустив Труханова на поруки нардепа з БПП Дмитра Голубова. — ГПУ) залишаються тільки претензіями.

До кінця 2019 року обох не чіпатимуть. Бо це яка-не-яка опора Порошенка та БПП — на президентських і парламентських виборах.

Першою вимогою Майдану була справедливість. Її ми не дочекалися. Зокрема, у випадку з Кернесом як уособленням антимайдану.

— У країні досі існує судове свавілля. Судді можуть приймати будь-які рішення і за це не відповідати, — говорить філософ Ігор Лосєв, 63 роки.

— Інша сторона медалі — домовленості Кернеса з найвищим керівництвом країни. Договорняки влада уклала з багатьма, хто мав би сидіти за ґратами. Вони закріпилися на посадах. Така політика може призвести до катастрофи. Вищі чини сподіваються, що полетять звідси літаком в Іспанію чи Грецію. Та до літака вони можуть і не добратися. Януковичу пощастило.

Щоб поламати систему, потрібні процеси над суддями-хабарниками, сепаратистами, агентами іноземних держав. Замість них треба призначити незаплямованих людей. Таких в Україні багато.

Прийшов у політику 20 років тому

Геннадій Кернес народився у Харкові. Закінчив профтехучилище за спеціальністю "кресляр-конструктор". Працював на заводі слюсарем, ремонтував годинники. Мав власний пункт із ремонту. 1986 року відкрив майстерню з пошиття одягу.

У середині 1980-х скуповував чеки магазинів "Берізка", де продавали дефіцитні речі за валюту, і перепродував на чорному ринку. Торгував краденими ювелірними виробами та провертав махінації з нерухомістю, за іншою інформацією.

1992-го за шахрайство й хуліганство отримав три роки колонії суворого режиму з конфіскацією майна. Доки тривало слідство, два роки провів у СІЗО. За хорошу поведінку його звільнили з-під варти.

Кернеса обрали депутатом Харківської міської ради 1998 року. Після помаранчевої революції став членом Партії регіонів.

Із 2007-го по 2009 роки проти Кернеса порушили кілька кримінальних справ — за масові заворушення та завдання тілесних ушкоджень. Матеріали не передали до суду.

У листопаді 2010-го його обрали мером Харкова. 28 квітня 2014 року на нього скоїли замах. Кернес отримав важке вогнепальне поранення. Пересувається в інвалідному візку.

У жовтні 2015-го знову переміг на виборах міського голови Харкова, набрав понад 65% голосів виборців.

Має двох дітей — від першого шлюбу з Оксаною Василенко сина Кирила, від цивільної дружини Галини Привалової — Данила. Вдруге одружився з Оксаною Гайсинською.

У декларації за 2017-й вказав три квартири в Харкові, які належать сину Кирилові. Його дружина має два помешкання. У володінні сім'ї п'ять автомобілів, серед яких три іномарки — "Порше", "Мерседес", "Ауді". Син тримає готівкою 3,5 млн грн, $65 тис., 22,5 тис. євро. Дружина — 230 тис. грн і $20 тис.

Брат і батько працювали суддями

Суддя Київського райсуду Полтави 41-річний Андрій Антонов задекларував торік 311 тис. грн зарплати. Має автомобіль "Опель вектра" 1993 року випуску та мотоцикл "Хонда" 2016-го. Житло в декларації не вказав.

Обіймає посаду 12 років. Раніше працював правоохоронцем і податківцем. Батько Володимир Антонов був суддею в Апеляційному суді Полтавщини. Брат Сергій Антонов — помічником прокурора, а потім — суддею Октябрського райсуду Полтави.

Антонов став відомим після справи Кернеса.

"На рахунку судді наступні справи: штраф лікарю-хабарнику з медкомісії до патрульної поліції Григорієві Зленку; умовний термін колишньому працівнику СБУ Олександрові Кальдарасу, який розголосив державну таємницю; умовний строк полтавському рієлтору, який разом із міліціонером відбирав у людей квартири", — пише видання Полтавщина.

Зараз ви читаєте новину «Влада домовилася з Кернесом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі