понеділок, 14 січня 2008 18:46

Віталія Гайдука пропонують на віце-прем"єра

Юлія Тимошенко збирається взяти собі у заступники мільярдера — співвласника Індустріального союзу Донбасу Віталія Гайдука, 50 років. Учора уряд подав його кандидатуру для затвердження парламентом.

Гайдук уже був віце-прем"єром з питань паливно-енергетичного комплексу в 2002–2003-х в уряді Віктора Януковича. У 2006–2007 роках — секретарем Ради нацбезпеки й оборони. Під час парламентської кризи торік навесні президент Віктор Ющенко звільнив Гайдука з цієї посади. У політичних колах говорили, що мільярдер не підтримав спроби керівництва Секретаріату глави держави використати РНБО для тиску на тодішнього прем"єра Віктора Януковича.

Після цього заговорили про зближення Гайдука з Юлією Тимошенко. Зокрема, свою перемогу на дострокових парламентських виборах БЮТ святкував у столичному п"ятизірковому готелі "Хайят", співвласником якого є Віталій Гайдук.

Протягом двох останніх років кандидат у віце-прем"єри в один голос із Тимошенко критикує компанію РосУкрЕнерго, яка є посередником із постачання газу в Україну.

Народного депутата від блоку НУ-НС Давида Жванію, 40років, уряд пропонує на посаду голови Антимонопольного комітету. Її обіймає нардеп від Партії регіонів Олексій Костусєв.

Жванія прийшов у парламент 2002 року за списком блоку "Наша Україна". Він є власником "Діамант-банку" та компанії "Брінкфорд". Його бізнес-партнером був інший "нашоукраїнець" Микола Мартиненко. 2005-го Жванія був міністром із надзвичайних ситуацій в уряді Юлії Тимошенко. Після звільнення з прем"єрської посади Тимошенко зараховувала Жванію та Мартиненка до числа "любих друзів", яких звинувачувала в корупції.

2006 року Жванія вийшов із партії "Наша Україна" і почав критикувати президента Віктора Ющенка. На початку 2007-го почав фінансувати поїздки і мітинги "Народної самооборони" Юрія Луценка.

Після звільнення з прем"єрської посади Тимошенко зараховувала Жванію та Мартиненка до числа "любих друзів"

Також Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді замість соціалістки Валентини Семенюк затвердити головою Фонду держмайна нардепа від БЮТ Андрія Портнова, 34 роки. Він є одним із юристів Блоку Юлії Тимошенко. Був адвокатом Олександра Зінченка  2005 року, коли той звинуватив оточення президента Ющенка в корупції і проти нього позивалися Петро Порошенко, Олександр Третьяков та Олександр Мартиненко. Зінченко суди програв, а Портнов 2006-го став народним депутатом від БЮТу.

Остання у списку нових кадрових змін є посада голови державного комітету з питань телебачення та радіомовлення. На неї уряд пропонує 38-річного Ігоря Куруса. Нині він працює першим заступником голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Зараз ви читаєте новину «Віталія Гайдука пропонують на віце-прем"єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі