четвер, 14 лютого 2008 18:01

Вікторові Ющенку набридло займатися газом

Автор: фото: Микола Лазаренко
  Віктор Ющенко тримає на руках Настю Чеснокову — доньку українського дипломата в Росії
Віктор Ющенко тримає на руках Настю Чеснокову — доньку українського дипломата в Росії

Президенту Вікторові Ющенку, 53 роки, не сподобався Український культурний центр у Москві. 13 лютого глава держави провів там зустріч з українською діаспорою Росії.

Центр розташований у 4-поверховій будівлі на Старому Арбаті, що в центрі Москви. Її давно запримітили місцеві бізнесмени. Грошей українська влада на нього не виділяє. Тому частину будівлі здали в аренду. Нині тут клуби та кав"ярні.

Запрошених пропускають через рамку металошукача за списками. Охоронці — з Федеральної служби безпеки Росії. Представників діаспори збирається близько 150–200 осіб. Більшість — із Москви. Але деякі приїхали з Тюмені, Мурманська та Сургута.

Біля входу президента голосно вітає маленька донька одного з українських дипломатів, який працює у Москві. Президент бере її на руки, цілує.

— А де твоя матуся? — запитує Віктор Андрійович.

Дівчинка показує. Президент ставить її на підлогу та підходить до жінки, цілує. Йде далі. Але дівчинка продовжує вітати президента.

— Мамо, я все правильно зробила? — запитує потім.

— Тихіше! — відповідає жінка. — Ти все правильно зробила.

Директор центру Володимир Мельниченко проводить для президента екскурсію. Віктор Ющенко оглядає все скептично. Потім робить висновок:

— Це не куточок української культури. Тут немає українства — ані ікон, ані сорочок, ані Грушевського. Того, що вказує, що це Український культурний центр.

Тут немає українства — ані ікон, ані сорочок, ані Грушевського

Йде до зали. Годину говорить про інтереси України. Пояснює, що держава не має достатньо грошей та оборонної техніки, аби захистити себе. Тому потрібно приєднуватися до системи колективної безпеки європейських країн. Слово "НАТО" Віктор Андрійович намагається не використовувати.

— Я розумію, що говорю перед законослухняними громадянами Російської Федерації, які поважають свою країну. Тим не менше, вони люблять Україну та її мову. І мені б хотілося, щоб ви зрозуміли ту політику, що проводить Україна, — каже Віктор Ющенко.

Переходить до теми Голодомору. Говорить, що намагався привернути увагу Володимира Путіна до цього питання. Про реакцію російського президента не згадує.

Потім запрошує до виступу представників діаспори. Ті скаржаться, що немає українських книжок, шкіл, телебачення, театрів. Віктор Ющенко півгодини розповідає про те, що виділятимуться значні ресурси для української діаспори в Росії.  Пропонує привезти до Москви найкращих українських акторів.

— Для того щоб більше товаришувати народами, я сказав Володимирові Володимировичу Путіну: "Дозвольте нам привезти акторів і зробити концерт у Кремлівському залі. І прошу, щоб концерт пройшов українською мовою", — каже глава держави. Додає, що Путін погодився. А потім зітхає: — Знаєте, мені так набридло цим газом займатися.

Почувши ці слова, присутні починають сміятися.

Зустріч триває близько 2,5 год. Наприкінці всі фотографуються. Президентові України дарують горщики та ікони, дякують.

Візит Віктора Ющенка до Росії тривав два дні — 12–13 лютого. Глава держави домовився з Володимиром Путіним про нову схему постачань блакитного палива в Україну та про погашення заборгованості за спожитий газ. Президенти вирішили відмовитися від посередництва "РосУкрЕнерго" між компаніями "Нафтогаз України" та "Газпром".

Зараз ви читаєте новину «Вікторові Ющенку набридло займатися газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі