понеділок, 21 липня 2008 18:04

Віктор Ющенко зійшов на Говерлу під руку з бабою Параскою

Автор: фото: УНІАН
  Президент України Віктор Ющенко і Параска Королюк на Говерлі
Президент України Віктор Ющенко і Параска Королюк на Говерлі

У п"ятницю президент України 54-річний Віктор Ющенко здійснив 33-тє сходження на найвищу вершину України — гору Говерла. Там він відкрив скульптурну композицію "Тризуб". У неї вмурували землю з усіх регіонів України. Із главою держави у сходженні взяли участь майже тисяча людей.

Уперше Віктор Ющенко піднявся на Говерлу у студентські часи. Три роки тому участь у сходженні із президентом взяли майже 25 тис. осіб. Під час грози троє людей загинули від блискавки. Цьогоріч кількість учасників сходження від кожної області обмежили 20-ма.

О шостій ранку автобуси з усієї України збираються біля турбази "Заросляк" на Івано-Франківщині. До вершини звідси 4 км. Президент піднімається із протилежної сторони — із боку Закарпатської області.

— Приїхали представники обласної адміністрації, районних рад, молодіжних організацій, — розповідає Устим Хаварівський зі Львова. — За кожною областю закріпили певний район Івано-Франківської області. Нас зустрічали представники Рогатина. Привезли сухі пайки — бутерброди, шоколадки. А ще дали кожному одноразові дощовики.

Неподалік "Заросляка" дощовики продають по 3 і 5 грн. Можна також придбати сертифікат "Я був на Говерлі" та футболки із зображенням гори. На майданчик для паркування під"їжджає автобус із луганськими номерами. На ньому напис "ЛВУФК".

— Луганське вище училище фізичної культури, — розшифровує хтось із львів"ян. — Ну, правильно, через всю Україну тільки спортсмени погодяться їхати.

Сходять за 2 год. За цей час гори огортає густий туман, накрапає дощ. Першими на вершину піднімаються представники Миколаївської та Львівської областей. У цей час там розставляють апаратуру.

— Хто змерз — можете погрітися біля акумулятора, — гукає чоловік у синій куртці. До десятої ранку на горі вже майже тисяча людей. Розкладають на землі спиртне й закуску.

— Здесь у нас холодно, ветер, дождь. Но мы все довольны! — кричить у мобільний телефон жінка у куртці з написом "ПФК Севастополь".

— Чернівецька область! Я розумію, що ви богобоязкі, але відійдіть від хреста. Тут будуть автомати стріляти, гільзи полетять на голову, — просить ведучий. За деякий час каже, що президент буде на вершині не раніше ніж за 40 хв. Пояснює:

— Там же йдуть і губернатори областей. Не всі вони такі спортивні.

Здесь у нас холодно, ветер, дождь. Но мы все довольны!

Троє гуцулів грають на трембітах. 58-річний Петро Григорчук із села Річка Косівського району каже, що це його 32-ге сходження на Говерлу.

— Майже як президент... Можу не те, що трембіту, цимбали сюди занести, — сміється. — Тут вогко, грати важче. Ще й тиск низький, тому інструмент грає тихіше.

Ющенко з"являється на горі об 11:00. Одягнений у білу футболку й чорні спортивні штани. Під руку веде 69-річну Параску Королюк із Тернопільської області.

— Щоб підтримати нашого президента, я готова вийти на будь-яку гору, — хвалиться жінка. — А Віктор Андрійович питає: чого ви держите все цю чашечку? — баба Параска показує пластиковий стаканчик. — А це його ручечка мені її дала. І я її буду держати, скільки житиму.

Церемонія відкриття монумента триває менше ніж півгодини. Потім чиновники беруться в"язати синьо-жовті стрічки на споруджену біля "Тризуба" дерев"яну підкову — символ помаранчевої революції.

— Ідемо в"язати стрічки, — каже секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова, 55 років. Вона в сіро-зеленому дощовику. Поруч у синьо-жовтому спортивному костюмі походжає міністр молоді та спорту Юрій Павленко, 33 роки.

— Чим скрутніша погода, тим сходження є кращим, — каже Віктор Ющенко журналістам після церемонії. — Років десять тому зі мною на Говерлу вперше у житті піднімався колишній прем"єр-міністр Вітольд Павлович Фокін. Йому тоді було 73 і він сказав: "У моєму віці побути на Говерлі — це виконати одну із життєвих місій".

Туман розсіюється. Присутні беруться фотографувати краєвиди. Президент із губернаторами спускається у напрямку "Заросляка".

— Доки основний кортеж не від"їде, нікого на базу не пускати, — чути з рації одного з охоронців.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко зійшов на Говерлу під руку з бабою Параскою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі