четвер, 05 липня 2007 17:56

Віктор Ющенко зібрав десять політичних сил

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Лідери десяти політичних сил підписують декларацію про створення блоку ”Наша Україна — Народна самооборона”. Позаду — президент Віктор Ющенко та голова його секретаріату Віктор Балога
Лідери десяти політичних сил підписують декларацію про створення блоку ”Наша Україна — Народна самооборона”. Позаду — президент Віктор Ющенко та голова його секретаріату Віктор Балога

Учора зранку в центральний офіс партії "Наша Україна" на вулицю Спаську приїхав 53-річний президент Віктор Ющенко. Невдовзі десять політичних сил у його присутності підписали декларацію про створення виборчого блоку "Наша Україна — Народна самооборона".

Перед цим політичні лідери, президент та голова його секретаріату Віктор Балога якийсь час радяться. До офісу "Нашої України" з"їжджаються авто членів партій, які мають увійти до блоку. Вони чекають закінчення розмови. У внутрішньому дворі офісу чекає результату й Давид Жванія, який фінансує "Самооборону".

— Я стою в широких штанинах, — тихенько наспівує він і клацає кнопками мобільного телефону.

Журналістів запрошують до зали. Кажуть, що зараз будуть підписувати декларацію.

За столом уже сидять лідер партії "Християнсько-демократичний союз" Володимир Стретович, голова Української республіканської партії "Собор"Анатолій Матвієнко, голова Української народної партії Юрій Костенко, лідер Народного руху Борис Тарасюк, голова "Нашої України" В"ячеслав Кириленко, лідер об"єднання "Європейська платформа" Микола Катеринчук, голова "Пори" Владислав Каськів, лідер Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін, заступник голови Конгресу українських націоналістів Євген Гірник і лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко. Позаду них стоять Ющенко та Балога.

Лідери пориваються встати, але президент каже, щоб сиділи

Лідери по черзі підписують декларацію, вкладену в шкіряну течку. Луценко ставить підпис від імені партії "Вперед, Україно!" — її голова Віктор Мусіяка відмовився від участі у блоці.

— Ми пройшли складний переговорний процес, — говорить Віктор Ющенко й спирається на крісло, де сидить Луценко. Решта лідерів пориваються встати, але президент каже, щоб сиділи. — Сьогодні демократичні сили знову об"єднані, сильні. Я бажаю успіху цій політичній силі на виборах.

Президент тисне всім руки зі словами "Звершилось!". У коридорі чекає трохи знервований Кириленко.

— Наверх всіх збирай! — гукає до свого прес-секретаря Олександра Бабака. — На третій поверх. Будемо ще підписувати.

Уже за півгодини з офісу виходить 33-річний Владислав Каськів. Каже, що блок назвали "Наша Україна — Народна самооборона", але остаточно це затвердять на з"їзді в серпні. Каже, що головна умова входження до блоку — створення на його базі єдиної партії. Потім називає першу десятку передвиборного списку.

— Це — Юрій Луценко, В"ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук, Ольга Герасим"юк, Віктор Балога, Ксенія Ляпіна, Руслан Князевич та  Володимир Ар"єв, — зачитує з аркуша.

— Дуже добре, що демократи множаться не розподілом, а об"єднанням, — усміхається  "порист" Сергій Таран, 36 років.

Спитати про посади Луценко радить "у Ізі"

На вчорашній прес-конференції лідер "Народної самооборони" 42-річний Юрій Луценко переконував, що його блок після дострокових виборів не створюватиме коаліцію з Партією регіонів. Каже, що угоду про це вже підписали його політична сила, "Наша Україна" та "Українська правиця".
"ГПУ" запитує, чому в блоці демократичних сил немає Народної партії Володимира Литвина і Народно-демократичної партії Людмили Супрун.
— Людмила Супрун вела такі переговори з "Нашою Україною", — відповідає Луценко. — Але наразі в них немає готовності "злитися" в одну партію.
Говорить, якщо інші демократичні партії "складуть свої прапори і амбіції маленьких вождів", то до кінця липня вони зможуть приєднатися до блоку.
На запитання про розподіл посад після виборів обурюється.
— Вибори ще не відбулися, то які спікери, які посади? Он у Ізі спитайте, вони вам скажуть, — показує на гурт євреїв в ярмулках, які стоять неподалік.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко зібрав десять політичних сил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі