пʼятниця, 12 вересня 2008 18:44

Віктор Ющенко став на коліно в Українському домі

Автор: фото: Анатолій ПОПОВ
  Президент Віктор Ющенко фотографує своїм ”ніконом” різьблений левкас кінця XVII — початку XVIII ст. ”Царська брама/Єсеєве дерево” із колекції фонду ”Арт Інвест”. Український дім у Києві, 11 вересня
Президент Віктор Ющенко фотографує своїм ”ніконом” різьблений левкас кінця XVII — початку XVIII ст. ”Царська брама/Єсеєве дерево” із колекції фонду ”Арт Інвест”. Український дім у Києві, 11 вересня

Президент Віктор Ющенко, 54 роки, прийшов у четвер на "Великий антикварний салон", що відбувається у столичному Українському домі. На трьох поверхах 40 галерей і приватні колекціонери виставили православні ікони ХVІ–ХVІІІ ст. і скульптури Пабло Пікассо й Амадео Модільяні. На третьому поверсі у "Кобзарській світлиці" можна подивитися 11 дерев"яних різьблених скульптур ХVІІІ–ХIХ ст. із колекції президента. Мистецтвознавці кажуть, що одна така коштує в середньому $100 тис.

Глава держави приходить о 18.30 як приватна особа. На його появу ніхто не чекав, тому на вході навіть не поставили металошукачів. Відвідувачі, які за 50 грн купили квиток, фотографують Віктора Ющенка на мобільні. Президент із директоркою Українського дому Наталею Заболотною оглядають скульптури з колекції бізнесмена Ігоря Воронова. Щоб краще бачити, Віктор Андрійович зсуває окуляри на лоба і примружується. Їх оточують щільним кільцем шестеро охоронців. Один із них носить за президентом чорну валізу. Другий — фотоапарат "нікон" ціною майже 5 тис. грн.

Віктор Ющенко ходить Українським домом понад 3 год. Найдовше затримується біля лотка видавництва "Оранта", де продають альбоми з живопису.

— Ой, Нестор Кизенко! — сплескує руками президент, побачивши альбом із краєвидами та портретами художника. Торік він помер. — Нестор Митрофанович наш, із Хоружівки! Тобто, — уточнює, — Хоружівка — отак-от, — показує руками на столі, — а поряд — отак-от — був його хутір Биж. Я був у нього у гостях за життя. Він усі свої картини робив дома під навісом. Загорніть мені це.

Підошви на сірих шкіряних туфлях президента такі стерті, що не видно розміру

— Візьміть іще це, — продавець показує альбом "Жіночі прикраси", — це з малюнками. Пані Катерині сподобається.

— Ну, якщо з малюнками, то візьму, — відповідає президент і купує вісім альбомів: два томи "Україна та українці", "Марія Примаченко", "Жіночі прикраси", "Козак Мамай", "Українські порохівниці", "Нестор Кизенко" та "Жіночий образ у сучасному українському мистецтві". 1500 грн платить його охоронець. Продавець Софія Саєнко зауважує, що Віктор Ющенко на виставках ніколи не витрачає менш ніж 1300 грн.

У залі старовинних ікон глава держави довго розглядає левкас кінця XVII — початку XVIII ст. "Царська брама". Потім стає перед ним на ліве коліно — підошви на сірих шкіряних туфлях Ющенка такі стерті, що навіть не видно розміру — і починає фотографувати. За 3 год. на виставці він зробив майже 200 знімків, хоча відвідувачам фотографувати на "Великому антикварному салоні" заборонено.

На другому поверсі Віктор Ющенко і Наталія Заболотна жваво щось обговорюють. Мистецтвознавці не на диктофон пояснюють: президент незадоволений скандалом, що стався в Українському домі в суботу. Картина "Зимове сонце" імпресіоніста Миколи Глущенка виявилася краденою із Уманського краєзнавчого музею. Її виставив на другому поверсі бізнесмен і колекціонер Олександр Красовський, а купив він полотно на одному зі столичних аукціонів. У суботу слідчі з СБУ та Генпрокуратури вилучили цю картину з салону, а власників картини та аукціону допитують. Красовський не каже, за скільки придбав "Зимове сонце". Проте відомо, що найдорожче полотно Глущенка 1х1,3 м на київському аукціоні продали за $286 тис.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко став на коліно в Українському домі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі