вівторок, 20 листопада 2007 17:03

Віктор Ющенко розповів школярам про Голодомор

Автор: фото: Микола Лазаренко
  Віктор Ющенко годину розповідав учням про Голодомор 1932–1933 років у райцентрі Попільня на Житомирщині 20 листопада 2007 року
Віктор Ющенко годину розповідав учням про Голодомор 1932–1933 років у райцентрі Попільня на Житомирщині 20 листопада 2007 року

Кілька разів 53-річний президент Віктор Ющенко учора змінював рішення: летіти на Житомирщину літаком, чи їхати машиною. Зрештою, туди полетів літаком, а назад поїхав кортежем.

У райцентрі Попільня його чекають близько тисячі людей: місцеві та  із сусідніх сіл. Президент запізнюється на півгодини. На площі жовтою тканиною  накритий пам"ятний знак жертвам Голодоморів та політичних репресій. У ньому заклали капсули із землею з 34 масових поховань жертв голоду 1932–1933 років.

— Це наша шана тим мільйонам українців, які були невинно убієнні, – каже президент у своєму виступі.

Говорить, що мета таких заходів – передати майбутнім поколінням пам"ять про трагедію, правда про яку замовчувалася понад 70 років.

— Так знищується нація – через приниження, особливо духовне. Так сходить з лиця землі народ. Коли нам пропонують забути 1932–1933 роки, від нас хочуть забрати не просто нашу історію, а й наше майбутнє, – говорить Ющенко.

Разом з очевидицею Голодомору і новим головою Житомирської облдержадміністрації  Юрієм Забелою  президент стягує з пам"ятного знаку  тканину. Монумент  нагадує гранітний хрест, що розколовся, з"єднаний з двох сторін світлим хрестом. Навколо викладено гранітні бруси з написами сіл Попільнянського району, де був масовий голод. Біля кожного встановлено по три підсвічники з жовтого металу.

Після цього президент прикопує позаду знаку кущі калини. Надворі мороз, і їх посадили за кілька днів до цього. Тож Ющенко лише докидує зверху землі.

Потім іде проводити у місцевій школі урок. Всюди президентська охорона. У класі кілька телекамер — іде пряма трансляція по телебаченню. У дітей на партах конверти з національним прапором. Ющенко сідає за стіл із тризубом. Починає розповідати про часи Голодомору. Називає ті події найбільшою трагедією України.

— Навіщо це нам сьогодні? 75 років минуло. Світить сонечко, у хаті є що їсти, у класі тепло, — каже Ющенко. — Але ми — люди, у нас є віра православна.

Президент розповідає, у ті роки не було посухи, був гарний врожай. Але комуністична влада  забирала в селян всю їжу.  Бо вони були незалежним, самодостатнім класом. Ющенко каже, що Голодомори 1921, 1932–1933 років організували навмисне, щоб винищити українських селян.

Голодомори 1921, 1932–1933 років організували навмисне

— Сталін, говорячи про визвольний рух українців, казав: "Вопрос освободительного движения на Украине по существу есть вопрос крестьянства", — каже Ющенко.

Бере аркуші паперу й читає спогади мешканців Попільні, які пережили Голодомор. У тому померли з голоду більше, ніж півтисячі людей.

— Тоді про людей говорили "здох із голоду", — каже президент. — У своєму житті ви бачили одного покійника. Яка це травма! А десятьох ви можете уявити? А сто? Мабуть, вже не можете. У 1932–1933 роках щодоби від голоду вмирали 25 тисяч людей.

Урок триває близько години. Президент закликає українців 24 листопада вшанувати пам"ять жертв Голодомору 1932–1933 років.

— Буде проведена загальнонаціональна акція "Запали свічку". Я закликаю о 16 годині цього дня в знак нашої шани до жертв трагедії у своїй хаті, квартирі на підвіконні поставити запалену свічку. Це буде наша солідарність, пробудження нашої національної свідомості, національної пам"яті, — каже Ющенко.

Закликає дітей почати збирати свідчення про Голодомор у своєму селі. Ющенко додає, що за останній рік  було зібрано близько 1,5 млн таких свідчень. Ставить у приклад єврейську націю:

— Під час Голокосту померло близько 6 мільйонів людей. Ми загубили від 7 до 10 мільйонів українців тільки за 1932–1933 роки. Аналогічні свідчення, як це  зробила єврейська нація, має зробити українська: зняти фільми, написати книги, відкрити десятки меморіалів, створити музей великого Голодомору, і не тільки в Києві.

Після уроку президент зустрівся із сім"єю, у якій десять своїх дітей. Родині принесли багато подарунків, серед яких холодильник, пральна машина. Ющенко дізнається, що сім"я не має комп"ютера. Обіцяє — протягом п"яти днів привезуть їх аж п"ять.

Президентові розповідають, що старша донька вчилася на платному факультеті у столичному університеті ім. Драгоманова. Але перевелася на заочний, бо не мали грошей платити. Ющенко обіцяє, що  її поновлять на денну форму навчання і платити сім"я за навчання не буде.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко розповів школярам про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі