середа, 26 березня 2008 17:55

Віктор Ющенко проти роздачі безплатних квартир держслужбовцям

Учора в Національній опері відбулося Всеукраїнське зібрання будівельників. На 11.00 приїздять майже тисяча запрошених. На сцені встановлюють президентський штандарт.

Голова президії Будівельної палати Володимир Поляченко, 69 років, переглядає папери. За 20 хв. охоронець повідомляє, що приїхав глава держави. Поляченко швидко підіймається, прибирає все зі стола та йде зі сцени. Повертається з Віктором Ющенком, 54 роки.

— У зв"язку з тим, що президент підписав указ про доступне житло, ми вирішили зробити цей захід масштабним і запросити будівельників з усієї України, — говорить Поляченко. — Вікторе Андрійовичу, ваша ідея буде втілена в життя. Бо вже чимало будівельних організацій дали згоду почати будувати доступне житло.

Зазначає, що мери деяких населених пунктів теж заявили про підтримку президентської програми.

— Але нам не вистачає рук, — скаржиться. — Тому треба зробити все, щоб повернути наших майстрів з Європи й Росії. Дати їм тут пристойні місця та зарплату.

Віктор Ющенко схвально киває. Після виступу Поляченко відпиває води, витягає з кишені хустинку й витирає спітніле обличчя.

— У рік здаємо 20–23 тисячі квартир. На черзі близько 1,3 мільйона сімей вже кілька років. А черга не рухається, — каже Ющенко і підсуває до себе мікрофон. — Ми самі створили порочне коло, з якого треба виходити. Тому цей рік я оголошую роком реалізації програми "Доступне житло".

Додає, що без державної підтримки реалізація цієї програми неможлива. Держава має взяти на себе третину видатків щодо будівництва житла. Також пропонує у змінах до Держбюджету-2008 на них передбачити близько 2 млрд грн.

— Я зроблю все, щоб ми припинили практику роздачі житла державним службовцям через держбюджет, — продовжує глава держави. — Сьогодні державні службовці середнього рівня щомісяця отримують кілька тисяч гривень, і тому можуть дозволити собі купувати житло у кредит.

Ющенко уважно дивиться на присутніх. А тоді звертається до голови Нацбанку 69-річного Володимира Стельмаха, який стоїть біля дверей:

— Володимире Семеновичу, ви разом із міністерством фінансів, комерційними банками та іпотечними установами маєте сприяти зниженню процентних ставок на кредити для житла.

— Так, так! — вигукує Стельмах.

— При будь-якій погоді ми розпочинаємо програму "Доступне житло". Незважаючи на те, сприймає, чи не сприймає її якийсь регіон, — наголошує президент. — Немає часу, щоб відкладати її. За цю справу треба братися гаряче.

— За рік цю програму впровадити в життя неможливо. Піде щонайменше п"ять років, щоб зорганізувати всі сторони, — визнає в коридорі Стельмах.

Додає, якщо кредити даватимуть на 30 років, то ставка має бути в межах 5–6%.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко проти роздачі безплатних квартир держслужбовцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі