середа, 06 лютого 2008 17:51

Віктор Ющенко прочитав студентам лекцію про СОТ

Президент Віктор Ющенко, 53 роки, учора прочитав лекцію про Світову організацію торгівлі студентам Київського національного економічного університету. Розповів, яку вигоду отримає Україна від членства в ній.

Лекція має проходити у Центрі культури на мистецтв КНЕУ. Біля нього на вулиці стоїть натовп хлопців та дівчат.

— Ты на Витю тоже не попал? — перемовляються.

Під дверима актової зали зо півсотні студентів. Сподіваються, що їх впустять.

— Света, ты нож взяла, а пистолет? — готуючись пройти крізь рамку металошукача, жартують юнаки.

У залі ті, кому не вистачило місця, сидять на сходах. Президент з"являється із запізненням на 20 хв.

Розповідає, як 33 роки тому закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут, що був філіалом Інституту народного господарства. Тепер це КНЕУ.

Пояснює, як зміниться українська економіка після вступу до СОТ. Каже, що за даними експертів, внутрішній валовий продукт додатково зростатиме щороку на 1,7%, приріст інвестицій збільшуватиметься на $5 млрд, а доходи держбюджету збільшиться на 5–10%.

Нагадує, що досі Україна входила до числа 5% країн світу, які не були членами СОТ. На них поширювалися вилучення та обмеження в торгівлі.

У залі сміються. Президент теж усміхається

— Для мене це був виклик — перебувати в тих п"яти відсотках. Дискримінація, — говорить Віктор Андрійович. — Учора був зроблений великий економічний прорив для України та її громадянина.

Пропонує перейти до запитань. Студенти з крайніх місць намагаються непомітно втекти. Але на дверях їх не випускають. Вони насуплено повертаються.

— Ви розповіли про плюси. Але є й мінуси. Ви їх не боїтеся? — запитує четвертокурсниця.

У залі сміються. Президент теж усміхається.

— У цьому житті я нічого не боюся, але дечого остерігаюся, — відповідає він.

Говорить, що вступ до СОТ не є квитком у легке та спокійне життя. Але відкриває Україні значні економічні можливості. Потрібно буде ще п"ять років, щоб в усіх сферах прилаштуватися до світових стандартів торгівлі.

— За цей час усі галузі промисловості зможуть адаптуватися до правил та конкурентного середовища, — запевняє глава держави.

Також зауважує, що тепер Україна може розпочати переговори щодо створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко прочитав студентам лекцію про СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі