Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2008 18:41

Віктор Ющенко назвав найбільших корупціонерів

Президент 54-річний Віктор Ющенко у вівторок провів нараду  щодо боротьби з корупцією. На неї приїхали керівники міліції, прокуратури, Служби безпеки, податкової та митниці.

О 10.00 до переповненої зали заходить прем"єр 47-річна Юлія Тимошенко. Місця немає. Тож вона з віце-прем"єром із питань євроінтеграції Григорієм Немирею стають біля вікна. Той щось показує прем"єрці на своєму мобільному.

За кілька хвилин до них підходить керівник управління Держохорони Валерій Гелетей. Запрошує Тимошенко сісти.

— А що, можна в перший ряд? Там не зайнято? — запитує вона тихо.

Гелетей бере її під руку і проводить.

Віктор Ющенко запізнюється на 20 хв. Сідає у президії, на сцені. Тимошенко праворуч від нього, ліворуч — секретар Ради нацбезпеки й оборони Раїса Богатирьова.

— У цьому залі сидять представники найбільш вражених корупцією органів влади, — каже президент. — Хоча вони мають віддано зранку до ночі боротися з цим ганебним явищем.

Говорить, що торік за рівнем хабарництва Україна посіла 118-те місце серед 163 країн. Найбільш корумпованими називає міліцію, медицину, освіту, прокуратуру, суди, Верховну Раду й політичні партії. Тимошенко час від часу скоса дивиться на Ющенка і щось занотовує. Глава держави нагадує, що торік він розпустив парламент саме через політичну корупцію:

— Я не шкодую, що це зробив. Але ж корупція процвітає. Тільки лінивий не розповідає анекдотів, скільки коштує місце у парламенті.

Віктор Ющенко каже, що слід запровадити систему виборів до парламенту на основі відкритих списків. Аби виборець знав, хто його представляє. За словами президента, також протягом місяця потрібно розробити законопроект щодо повернення до мажоритарної системи на виборах до місцевих органів влади.

Глава держави говорить, що підписав указ про створення міжвідомчого органу з боротьби з корупцією. Її співголовами призначив генпрокурора Олександра Медведька, 52 роки, та виконувача обов"язків керівника СБУ Валентина Наливайченка, 41 рік.

— Минулого року було складено 4,5 тисячі протоколів про адміністративну відповідальність чиновників, — каже з трибуни Наливайченко. — Але звільнена була лише одна людина.

Його підтримує міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 43 роки:

— Вся проблема в тому, що в нас хабар — це адміністративна відповідальність. На корупціонера можна лише накласти штраф — 255 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко назвав найбільших корупціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути