пʼятниця, 23 травня 2008 18:25

Віктор Ющенко хоче гнати азербайджанську нафту в Європу

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент України Віктор Ющенко зустрів главу Азербайджану Ільхама Алієва біля свого секретаріату
Президент України Віктор Ющенко зустрів главу Азербайджану Ільхама Алієва біля свого секретаріату

Шість глав держав приїхали до Києва на саміт із питань енергетичної безпеки: Азербайджану — Ільхам Алієв, Грузії — Михаїл Саакашвілі, Естонії — Томас Хендрік Ільвес, Латвії — Валдіс Залтерс, Литви — Валдас Адамкус та Польщі — Лех Качинський. Захід пройшов 22–23 травня.

46-річний Ільхам Алієв прилетів першим — у четвер. Український президент Віктор Ющенко, 54 роки, зустрічає його на площі перед секретаріатом. Червоною килимовою доріжкою глави держав ідуть до будинку Городецького. Там майже 4 год. говорять про двосторонню співпрацю. Країни планують створити в Україні спільний комплекс із переробки каспійської нафти.

— Для нас надто важлива реалізація проекту поставок каспійської азербайджанської нафти в країни Європейського Союзу, — каже після зустрічі Віктор Ющенко.

Президент Азербайджану додає, що тривають переговори щодо пілотних проектів щодо заповнення трубопроводу Одеса—Броди каспійською нафтою.

Росія хоче бути монополістом на енергетичному ринку

Учора біля секретаріату Віктор Ющенко зустрічав інших президентів. Усім тисне руки на ґанку, а Михаїла Саакашвілі цілує.

— Коло прихильників нашої спільної ініціативи постійно розширюється, — говорить Ющенко. — Це промовистий шлях. Наша газотранспортна і нафтотранспортна системи — невіддільна частина європейської енергетичної політики.

Каже, що Україна та Грузія пропонують ідею відкритого Балто-Чорноморсько-Каспійського енергетичного простору. Пропонує схвалити спільну заяву про його концепцію.

Після засідання за зачиненими дверима глави держав дають спільну прес-конференцію. Віктор Ющенко зазначає, мета саміту — зробити енергетичну політику в Європі безпечнішою. Саакашвілі критикує Москву:

— Останні дії Росії, яка не визнає цілісності Грузії, створюють загрозу міжнародній безпеці. Свою роль грає тут і те, що Росія хоче бути монополістом на енергетичному ринку.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко хоче гнати азербайджанську нафту в Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі