середа, 24 жовтня 2007 17:13

Віктор Ющенко читав спогади очевидців Голодомору

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  У селищі Покотилівка під Харковом президент Віктор Ющенко спілкується з людьми, які пам’ятають Голодомор
У селищі Покотилівка під Харковом президент Віктор Ющенко спілкується з людьми, які пам’ятають Голодомор

Президент України Віктор Ющенко, 53 роки, у вівторок побував на Харківщині. Прилетівши до обласного центру, відразу вирушив до селища Покотилівка. Два місяці тому обласна влада встановила там Пам"ятний Хрест жертвам Голодомору.

Тут на початку 1930-х засудили до страти селян, які, рятуючись від голоду, намагалися вкрасти з колгоспного поля декілька колосків. Віктор Ющенко кладе до Пам"ятного Хреста квіти й колоски. Зачитує уривки зі спогадів людей, які пережили голод. Каже, такий Хрест є не в усіх районах. І цвинтарі, де тоді ховали людей, не повинні бути покинутими. А в школах мають розповідати дітям правду про те, що відбувалося у 1932–1933 роках.

— Коли ми сьогодні збираємо свідчення, то певна частина людей просто відмовляється підписуватися своїм іменем, — каже Ющенко. — У тому числі й ті, чиї спогади я сьогодні зачитав. Влада, система, попереднє життя навчило: разом із голодом моїй нації дали не тільки смерть — дали страх. Він живе й сьогодні.

У Покотилівці до президента намагаються пробитися мешканці будинку N3 на вул. Інтернаціональній. Хочуть поскаржитися, що вже другу зиму мерзнуть у холодних помешканнях. Старий котел, який обігрівав їхні будівлі, запускати небезпечно, а на новий держава не дає грошей. Та охорона людей не пропускає.

— А в нас увесь будинок — діти маленькі та старі люди, які замерзають. І що нам робити? — запитує мешканка будинку Євгенія Григорова, 53 роки.

З Покотилівки президент вирушає до Харкова — на координаційну нараду з підготовки до річниці Голодомору. З керівниками облдержадміністрацій спілкується у юридичній академії. Тут уперше оприлюднюють нову цифру: 1933 року від голоду померло 10 млн українців. Це вдвічі більше, ніж євреїв під час Голокосту. Тому Голодомор є геноцидом  українського народу, вважає президент.

1933 року від голоду загинули 10 мільйонів українців

Ющенко нагадує, що 2008-й буде в Україні роком Вшанування пам"яті загиблих у 1932–1933 роках. А офіційно воно розпочнеться вже цього року, 24 листопада. У цей день буде продовжено традицію Всесвітньої акції "Запали свічку!".

Президент каже, що добиватиметься запровадження кримінальної відповідальності за невизнання Голодомору геноцидом українського народу. А в регіонах треба складати місцеві книги пам"яті зі спогадів очевидців. Потім їх зведуть в одну — національну.

У Харкові ж до наступного року мають перейменувати просп. Косіора — одного з організаторів Голодомору. Можливо, магістралі дадуть ім"я новомученика Олександра, архієпископа Харківського. Це президентові пообіцяв мер Харкова Михайло Добкін. На Парк пам"яті перейменують Комсомольський парк в одному зі спальних районів міста, на Салтівці. Там збудують і Меморіал жертвам Голодомору. Щоправда, "рухівці" хочуть, аби монумент стояв у Молодіжному парку в центрі міста. Голова Харківського філіалу благодійного Фонду національної пам"яті України Василь Третецький каже, що проситиме Віктора Ющенка допомогти в цьому.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко читав спогади очевидців Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі